Σχέδιο καταπολέμησης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη το 2021
Φον ντερ Λάιεν

Σχέδιο καταπολέμησης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη το 2021

Την ανησυχία της «για την αύξηση του μίσους εναντίον των Εβραίων η οποία παρατηρείται κατά την περίοδο της πανδημίας» εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου και τόνισε ότι «εντός του έτους θα παρουσιάσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη».

Στη δήλωσή της, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι στις «27η Ιανουαρίου τιμούμε την 76η επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, που αποτελεί ημέρα μνήμης «για τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

Δυστυχώς, συνεχίζει, «ο αντισημιτισμός που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, δεν εξέλιπε με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Η πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση του μίσους έναντι των Εβραίων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς «η περίοδος της πανδημίας τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση, προάγοντας συχνά αντισημιτικά αφηγήματα». Παρατηρείται, τονίζει, «μια ανησυχητική αύξηση της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος».

Αναφερόμενη στο μέλλον υπογραμμίζει ότι «πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά για να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό», καθώς ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται και διαδίδονται μύθοι συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καθώς εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση, οι αρχές, οι κοινωνικές πλατφόρμες και οι χρήστες πρέπει να συνεργάζονται, ώστε να διασφαλίζουν τη μη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων —τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου», λέει χαρακτηριστικά.

Καταλήγει με την διαπίστωση ότι «η Ευρώπη ευδοκιμεί όταν η εβραϊκή κοινότητά της και άλλες μειονότητες μπορούν να ζουν με ειρήνη και αρμονία», υποσχόμενη ότι «για τον λόγο αυτόν εντός του τρέχοντος έτους θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη.»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής το 2021, με σκοπό να στηρίξει τις χώρες της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών στον αγώνα τους κατά του αντισημιτισμού. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας.

Ένα υπάρχον ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο εξασφαλίζει την προστασία από τη βία, τις διακρίσεις και τις εκδηλώσεις εχθρότητας που έχουν ως κίνητρο τον αντισημιτισμό και ποινικοποιεί την άρνηση και τη διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2005, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (60/7), η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε ως ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ιστορία του Ολοκαυτώματος, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές πράξεις γενοκτονίας. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν ενεργητικά τη διατήρηση των χώρων του Ολοκαυτώματος που χρησίμευσαν ως ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας και ως φυλακές.