7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Φον ντερ Λάιεν: Προειδοποιεί για μια «πανδημία των ανεμβολίαστων»

Φον ντερ Λάιεν: Προειδοποιεί για μια «πανδημία των ανεμβολίαστων»

Την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για να  αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ, καλώντας επίσης τις χώρες σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφότου ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν και πραγματοποιείται έπειτα από δύο χρόνια τα οποία έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές της ένωσης με την πανδημία της Covid-19, μια απότομη οικονομική πτώση και τις εντάσεις εξαιτίας του Brexit, καθώς και το κράτος δικαίου στα ανατολικά κράτη - μέλη.

«Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Ανακοινώνοντας μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ανησυχεί επίσης για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμένων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε για τη δωρεά των 200 εκατ. δόσεων ενώ υπογράμμισε πως, μολονότι στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι περισσότεροι από το 70% των ενηλίκων, «λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις φτωχές χώρες». «Η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα», προειδοποίησε.

Στο τέλος Αυγούστου, το 70% του ενήλικου πληθυσμού στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19. Αυτό ήταν ένα ορόσημο μετά τη βραδεία εκκίνηση των εμβολιασμών, αλλά κρύβει επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Δεκαεννέα κράτη μέλη της ΕΕ θα δουν φέτος την οικονομία τους να επιστρέφει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ τα άλλα θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, δήλωσε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε νέες πανδημίες και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις για να οικοδομηθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία και ειδικότερα για την οικοδόμηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία (ΗERA).

Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, που διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι έγινε πράξη μέσα σε 3 μήνες και σήμερα το χρησιμοποιούν εκατομμύρια πολίτες σε όλη την ΕΕ.

Κλιματική αλλαγή 

Επίσης έθεσε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της ατζέντας της, με τολμηρά βήματα για να επιτύχει η ΕΕ την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, μαζί με έναν ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της.

Ο Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα διπλασιάσει τη διεθνή χρηματοδότησή της για την προστασία της φύσης και θα σταματήσει την παρακμή της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, προσθέτοντας: «Το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα».

«Αυτή είναι μια γενιά με συνείδηση, μας πιέζουν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», είπε. Είπε ακόμα ότι η ΕΕ θα αυξήσει την οικονομική της υποστήριξη για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της, ανακοινώνοντας σχέδια για επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027.

Οι τεχνολογικές ελλείψεις 

Με μια παγκόσμια έλλειψη τσιπ που προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγική δραστηριότητα και ανάγκασε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή, ο φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τσιπ συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής.

Πηγή: Reuters