Φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκευαστές εμβολίων «να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους»

Φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκευαστές εμβολίων «να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους»

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

“Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω “μείωσης της παραγωγής” σε ένα εργοστάσιο παραγωγής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

“Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.

“Εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

“Καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της” να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, παρατήρησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που συνεργάστηκαν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα “για τους μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους”.

Η ΕΕ πρότεινε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας νέας αρχής, το αντίστοιχο της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) που υπάρχει στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει μέσα συνεργασίας με εργαστήρια.

Η υπηρεσία αυτή, που θα έχει την ονομασία Health Emergency Response Authority (HERA) και η οποία θα μπορούσε να έχει συσταθεί ως το 2023, θα έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συμπράξεων με τη φαρμακοβιομηχανία και ερευνητικούς οργανισμούς για την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Η HERA θα δημιουργήσει “ένα πρόγραμμα προετοιμασίας βιοάμυνας” με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν σήμερα.

Το “μόνιμο” αυτό πρόγραμμα θα έχει “προληπτικό” χαρακτήρα, “διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε την επόμενη πανδημία για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε”. “Θα είναι αφιερωμένο πλήρως στον εντοπισμό γνωστών και νέων παθογόνων, καθώς και στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων σε επαρκή κλίμακα για την αντιμετώπισή τους”.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Επιμένουμε στην έγκαιρη παράδοση

Η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων του εμβολίου, ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που υπογράμμισε εχθές η Κομισιόν, οι παραδόσεις να γίνονται έγκαιρα. Αυτό είναι σημαντικό, έχουμε πανδημία και τα κράτη-μέλη χρειάζονται αυτές τις δόσεις», ανέφερε ο Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε συζητήσεις αύριο, Τετάρτη, για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες γι' αυτές τις παραδόσεις. Θα επιμείνουμε στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Η Κομισιόν εχθές εξέφρασε ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τις παραδόσεις».

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε «τη χρήση μηχανισμού που θα επιτρέψει την ύπαρξη περισσότερης διαφάνειας στο σύστημα, διαφάνειας αναφορικά με τις δόσεις που παράγονται στην ΕΕ, σε εργοστάσια με τη στήριξη της ΕΕ και με προϋπολογισμό της ΕΕ».

Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι «οι εταιρείες τις οποίες έχουμε στηρίξει, στις οποίες έχουμε επενδύσει, πρέπει να κάνουν παραδόσεις, πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συστήνουμε μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων για να διπιστώσουμε πού πηγαίνουν τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ».

AP Photo/Francisco Seco, Pool