«Φλέγεται» η Βηρυττός - Έκρυθμη η κατάσταση σε όλο τον Λίβανο

«Φλέγεται» η Βηρυττός - Έκρυθμη η κατάσταση σε όλο τον Λίβανο

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι διαδηλώσεις στον Λίβανο και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Βηρυττό μετά την ανακοίνωση μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν και σήμερα κεντρικές λεωφόρους, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία ακύρωσε τα σχέδια για έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενόψει του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι αργότερα το απόγευμα.

Το μέτρο που εξαγρίωσε χιλιάδες πολιτών η επιβολή φόρου επί της χρήσης της δημοφιλούς εφαρμογής κινητού τηλεφώνου WhatsApp η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην εν λόγω χώρα αλλά και στην ευρύτερη Μέση και Εγγύς Ανατολή. Μια δημοφιλής εφημερίδα της χώρας η al-akhbar αποκάλεσε τις διαδηλώσεις "επανάσταση του WhatsApp" ωστόσο πολλοί από τους διαδηλωτές επιμένουν ότι ζητούν κανονικούς μισθούς, καύσιμα και τρόφιμα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στη χώρα η οποία είναι γνωστή για τις θρησκευτικές της διαιρέσεις.

O Λίβανος που κλονίστηκε επί 15 περίπου χρόνια από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο (1975-1990) έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη στον κόσμο ως μερίδιο της οικονομίας του, την ώρα που η ανεργία για άτομα κάτω των 35 ετών ανέρχεται στο 37%.