8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Φινλανδία: Πιθανό πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Φινλανδία: Πιθανό πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Η Φινλανδία έχει εντοπίσει ένα «πολύ πιθανό» πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της η υγειονομική περιφέρεια του Ελσίνκι.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι ένας άνδρας, ο οποίος είχε επιστρέψει από ταξίδι σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εμφάνιζε συμπτώματα λοίμωξης από ιό της ευλογιάς και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γνωρίζουν αν πρόκειται για ευλογιά των πιθήκων. "Ο ασθενής, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σπίτι του, έχει φλύκταινες και υψηλό πυρετό αλλά κατά τα λοιπά αισθάνεται καλά", αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι παγκόσμιες αρχές υγείας έχουν σημάνει συναγερμό για τα αυξανόμενα κρούσματα της νόσου στην Ευρώπη και αλλού.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια με αυτά της ανεμοβλογιάς. Θεωρείται ήπια ασθένεια και συνήθως περνάει μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί κάποια αγωγή.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με το άγγιγμα από μολυσμένο άτομο ή με την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τα σταγονίδια της αναπνοής.

Συνήθως είναι ήπιας μορφής παρότι υπάρχουν δύο βασικά στελέχη, αυτό του Κονγκό με ποσοστό θνητότητας έως και 10% και αυτό της Δυτικής Αφρικής με περίπου 1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ