Φινλανδία: Αναστολή των πλάνων για αναθεώρηση της νομοθεσίας για μισθολογική ισότητα

Φινλανδία: Αναστολή των πλάνων για αναθεώρηση της νομοθεσίας για μισθολογική ισότητα

Η Φινλανδία ακύρωσε σχέδια για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ισότητα που αποσκοπούσε στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση τη Δευτέρα, επικαλούμενη αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού.

«Το έργο για την αποτροπή των διακρίσεων με βάση το φύλο στις αμοιβές και την προώθηση της ισότητας των αμοιβών θα συνεχιστεί σε άλλες κυβερνητικές ενέργειες που υποστηρίζουν την ίση αμοιβή», δήλωσε στη δήλωση ο υπουργός Ισότητας Τόμας Μπλόμκβιστ.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι απόψεις των πέντε κομμάτων του κεντροαριστερού συνασπισμού απείχαν πολύ μεταξύ τους και δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης της νομοθεσίας για την ενίσχυση της διαφάνειας των αμοιβών, όπως δεσμεύτηκαν να κάνουν σε ένα πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε μετά την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν ανέλαβε τα ηνία στα τέλη του 2019.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Μπλόμκβιστ είπε στο Reuters ότι η Φινλανδία θα ακολουθήσει μια πιο αυστηρή προσέγγιση για την "εξάλειψη των αδικαιολόγητων μισθολογικών διαφορών". 

Με μέση διαφορά αμοιβών 16%, η Φινλανδία κατέλαβε την 38η θέση στην κατάταξη της ισότητας των αμοιβών του ΟΟΣΑ για το 2021, πολύ πίσω από τους σκανδιναβικούς ομολόγους της.