8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Φινλανδία: Αισιοδοξία πως θα καμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την ένταξη στο NATO

Φινλανδία: Αισιοδοξία πως θα καμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την ένταξη στο NATO
shutterstock

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών στo ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Φινλανδίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και έγιναν πιο σκληρές τις τελευταίες ημέρες αλλά είμαι σίγουρος ότι, με τη βοήθεια εποικοδομητικών συζητήσεων, θα λύσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Ο Νιινίστο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν πριν από έναν μήνα και ότι το μήνυμα τότε ήταν υποστηρικτικό για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όμως, την τελευταία εβδομάδα είπε ότι δεν είναι«ευνοϊκό»», τόνισε ο Νιινίστο για να προσθέσει πως «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που λέει ότι συνδέονται με ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες, συγκεκριμένα για το PKK και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.