Φιλιππίνες: 70.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενόψει τυφώνα

Φιλιππίνες: 70.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενόψει τυφώνα

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους ενόψει της έλευσης του τυφώνα Καμούρι στις Φιλιππίνες, ο οποίος ανάγκασε τους οργανωτές των Αγώνων Νοτιοανατολικής Ασίας να μεταφέρουν τις αναμετρήσεις σε άλλες ημερομηνίες και τις αρχές να ανακοινώσουν την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της Μανίλας.

Ισχυροί άνεμοι άρχισαν να φυσούν στο αρχιπέλαγος καθώς ο τυφώνας πλησιάζει, και αναμένεται να φθάσει στην ξηρά απόψε ή αύριο το πρωί στα βορειοανατολικά του αρχιπελάγους. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σφοδρές βροχοπτώσεις και ανέμους με ταχύτητα 165 χλμ. την ώρα, με τις ριπές να φθάνουν έως 250 χλμ. την ώρα. 

Ο Καμούρι αναμένεται στη συνέχεια να διασχίσει το νησί Λουσόν, το μεγαλύτερο της χώρας, και να περάσει κοντά από τη Μανίλα, την πολυπληθή πρωτεύουσα των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, πριν απομακρυνθεί από τα βορειοδυτικά την Τετάρτη.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή Μπικόλ που αναμένεται να είναι η πρώτη που θα πληγεί, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων των Φιλιππίνων, και χιλιάδες ανάμεσά τους βρήκαν από την Κυριακή καταφύγιο σε σχολεία και κλειστά γυμναστήρια.

Σε ορισμένες πόλεις, τα σχολεία έκλεισαν και οι δημόσιοι λειτουργοί ειδοποιήθηκαν να μην πάνε στη δουλειά σήμερα και αύριο.

Ωστόσο υπάρχουν κάτοικοι που αποφάσισαν να μείνουν, παρά τους άνεμους που γίνονται θυελλώδεις. "Ο άνεμος ουρλιάζει. Οι στέγες αρχίζουν να υποχωρούν και είδα μία να φεύγει", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκλάντις Καστίλο Βιντάλ, κάτοικος της Μπικόλ. "Αποφασίσαμε να μείνουμε γιατί το σπίτι μας είναι διώροφο, από τσιμέντο. Με λίγη τύχη, θα αντέξει".

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εκφράζουν φόβο για κατολισθήσεις και πιθανή άνοδο της επιφάνειας του νερού που μπορεί να φθάσει έως τα τρία μέτρα στις πλέον πληγείσες παράκτιες περιοχές.

"Οι αεροπορικές εταιρίες και οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο" της Μανίλας, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του αερολιμένα Εντ Μονρέαλ. Η κυκλοφορία θα ανασταλεί αύριο, Τρίτη, από τις 11 το πρωί (05.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 11 το βράδυ.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κατά μέσο όρο από 20 καταιγίδες και τυφώνες ετησίως, που προκαλούν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και κρατούν ολόκληρους πληθυσμούς στις πλέον εκτεθειμένες περιοχές σε συνεχή φτώχεια.

Ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει καταγραφεί στη χώρα είναι ο Χαϊγιάν που άφησε πίσω του περισσότερους από 7.300 νεκρούς και αγνοούμενους το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου