Φιλελεύθερος Κύπρου: «Βάσιμες υποψίες» Ε.Ε. για επιτυχή γεώτρηση «Φατίχ»

Φιλελεύθερος Κύπρου: «Βάσιμες υποψίες» Ε.Ε. για επιτυχή γεώτρηση «Φατίχ»

Την είδηση ότι υπάρχει «επιτυχής γεώτρηση» του γεωτρύπανου «Φατίχ» που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και αναφορά για κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισ. κυβικά μέτρα μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, οι οποίοι κάνουν λόγο για «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την όλη εικόνα πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις, με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Όπως επισημαίνεται, «η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή κόστους στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση, οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον ΟΗΕ πρόταση για συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων,  προκαλώντας αντιδράσεις στην Λευκωσία.

Διαβάστε ακόμη: Προτείνει κοινή επιτροπή για φυσικό αέριο στην Κύπρο ο Μ. Ακιντζί