Fed: Κοντά στο μηδέν παραμένουν τα επιτόκια - Τo tapering ξεκινάει σύντομα

Fed: Κοντά στο μηδέν παραμένουν τα επιτόκια - Τo tapering ξεκινάει σύντομα

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ γνωστοποίησαν σήμερα Τετάρτη, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης, ότι διατήρησαν τα βασικά επιτόκια αναφοράς αμετάβλητα (0% - 0,25%), εκτιμώντας ταυτόχρονα πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο Ιούνιο του 2022, καθώς προβλέπεται το κόστος δανεισμού να αυξηθεί. «Πιθανότατα θα αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων «σύντομα» εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται», ήταν το μήνυμα της Fed

Σύμφωνα με το CNBC, η δήλωση σηματοδοτήσει την επόμενη κίνηση της Fed να αρχίσει σύντομα να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Οι αγορές ομολόγων αποσκοπούσαν στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων δανείων για να ενθαρρύνουν τον δανεισμό και τις δαπάνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed πραγματοποιεί αγορές ομολόγων αξίας 80 δισ. δολαρίων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, από πέρυσι το καλοκαίρι όταν έλαβε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. 

Υπό το φως αυτών των προσδοκιών, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Ωστόσο, περισσότερα μέλη βλέπουν τώρα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να συμβαίνει το 2022. Τον Ιούνιο, όταν τα μέλη δημοσίευσαν για τελευταία φορά τις οικονομικές τους προβλέψεις, μια μικρή πλειοψηφία μετέθεσε αυτή την αύξηση στο 2023.

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις η Fed εκτιμάει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γίνει το επόμενο έτος, καθώς και τρεις ακόμη αυξήσεις το 2023 και άλλες τρεις το 2024, με το επιτόκιό της να διαμορφώνεται τελικά στο 1,8%, αναφέρει το Reuters.

Ο πληθωρισμός καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα επιτρεπόταν να ξεπεράσει ελαφρώς τον στόχο του 2% της Fed, σύμφωνα με τη νέα, πιο ανεκτική προσέγγισή, ενώ η ανεργία μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο της προ-πανδημίας του 3,5%.

Η Fed δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταθέτοντας ουσιαστικά την όποια ανακοίνωση σε μια από τις επικείμενες συνεδριάσεις της για φέτος, στις 2-3 Νοεμβρίου ή στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Οι αμερικανικές μετοχές ενίσχυσαν τα κέρδη μετά τη δημοσίευση της δήλωσης, με τον δείκτη S&P 500 να αυξάνεται κατά 1,3% την ημέρα. Το δολάριο ανέστρεψε την πορεία του και κινήθηκε χαμηλότερα, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.

Πρόεδρoς Fed: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στην αμερικανική οικονομία έως ότου υπάρξει πλήρης ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και πρόσθεσε πως αν και «πολλά μέλη της Federal Reserve πιστεύουν ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ πληροί τα πρότυπα της κεντρικής τράπεζας για "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο"» η δική του άποψη είναι ότι «η ουσιαστική πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει ολοκληρωθεί».

Δήλωσε ότι τα μέλη της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της εποχής της πανδημίας που ολοκληρώνεται στα μέσα του 2022 και επανέλαβε τη θέση του ότι η έναρξη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων «δεν έχει στόχο να αποτελέσει άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων». Η Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό, πιο αυστηρό τεστ για να καθορίσει πότε θα αυξήσει τα επιτόκια. 

Επεσήμανε, πάντως, ότι τα μέλη της FMOC εκτιμούν ότι όσο παραμένει σε καλό δρόμο η ανάκαμψη, η σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα και να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους. 

Ο πρόεδρος της Fed προέτρεψε το Κογκρέσο να ενεργήσει γρήγορα για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους. «Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί έγκαιρα το ανώτατο όριο του χρέους, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», δήλωσε ο Πάουελ. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα».

Το σχόλιο έρχεται καθώς ο ηγέτης των συντηρητικών Mitch McConnell γνωστοποίησε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα ψηφίσουν κατά της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους. Εάν το όριο χρέους δεν ανασταλεί, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αθετήσουν το χρέος τους για πρώτη φορά.

«Η αποτυχία να γίνει αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις, σοβαρές ζημιές στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές» προειδοποίησε ο Πάουελ

«Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αθετήσουν καμία από τις υποχρεώσεις τους... και ότι κανείς δεν πρέπει να υποθέσει ότι η Fed ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να προστατεύσει τις αγορές ή την οικονομία σε περίπτωση αποτυχίας» ξεκαθάρισε.

Τόνισε, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ενισχύονται, επισημαίνοντας ειδικότερα την άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αύξηση που όπως σημείωσε αναμένεται να συνεχιστεί με αντίστοιχο ρυθμό και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Τζέρομ Πάουελ δήλωσε ακόμα ότι τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει ο κινεζικός κατασκευαστής ακινήτων Evergrande δεν πρέπει να θεωρηθούν ως προάγγελος του τι θα μπορούσε να συμβεί με άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

«Η κατάσταση με την Evergrande φαίνεται πολύ ιδιαίτερη για την Κίνα, η οποία έχει πολύ υψηλό χρέος για μια αναδυόμενη οικονομία της αγοράς», δήλωσε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι η οικονομική στενότητα της εταιρείας δεν φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο για μεγάλες αμερικανικές ή κινεζικές τράπεζες.