FBI: 61 περιστατικά ενεργού σκοπευτή πέρυσι στις ΗΠΑ, 52% περισσότερα από το 2020

FBI: 61 περιστατικά ενεργού σκοπευτή πέρυσι στις ΗΠΑ, 52% περισσότερα από το 2020

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν 61 περιστατικά «ενεργού σκοπευτή» πέρυσι, σημειώνοντας απότομη αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων, των θυμάτων και της γεωγραφικής κατανομής από το 2021 και τον υψηλότερο απολογισμό τα τελευταία  20 χρόνια, ανέφερε τη Δευτέρα το FBI. Το σύνολο του 2021, κατανεμημένο σε 30 πολιτείες, ήταν 52% υψηλότερο από το 2020 και περίπου διπλάσιο καθένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το FBI. Το πρακτορείο ορίζει ως ενεργό σκοπευτή ως κάποιον που ασχολείται με τη δολοφονία ή την απόπειρα να σκοτώσει ανθρώπους σε δημόσιο χώρο με φαινομενικά τυχαίο τρόπο.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν κάτι περισσότερο από τα μισά από όλα αυτά τα περιστατικά πέρυσι, κάτι που ήταν επίσης αξιοσημείωτο για την αναδυόμενη τάση «περιπλανώμενων ενεργών σκοπευτών» να ανοίγουν πυρ σε πολλές τοποθεσίες, όπως συνέβη με έναν ένοπλο που επιτέθηκε σε διάφορα spas στην Ατλάντα.

Το περσινό μακελειό με ενεργούς σκοπευτές άφησε πίσω του 103 νεκρούς και 140 τραυματίες, ανέφερε η έκθεση. Αντίθετα, το FBI μέτρησε 40 επιθέσεις ενεργών σκοπευτών σε 19 πολιτείες που σκότωσαν 38 ανθρώπους και τραυμάτισαν 126 το 2020, έτος που συνέπεσε με το απόγειο των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι συγκρίσεις με τα τελευταία χρόνια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία του 2017, τη χρονιά που ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στο Λας Βέγκας από παράθυρο ενός πολυώροφου ξενοδοχείου, σκοτώνοντας 56 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους σε ένα μόνο περιστατικό. Μόνο η επίθεση στο Λας Βέγκας βοήθησε να φτάσει ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων του 2017 - 143 νεκροί και 591 τραυματίες - σε υψηλά επίπεδα, παρόλο που υπήρχαν μόνο 31 ενεργά περιστατικά πυροβολισμών εκείνο το έτος, περίπου το μισό από τον αριθμό του 2021.

Όσο υψηλός και αν ήταν ο απολογισμός των νεκρών πέρυσι, κατατάσσεται μόνο ως η έβδομη πιο θανατηφόρα χρονιά σε ενεργά περιστατικά πυροβολισμών που χρονολογούνται από το 2000, την πρώτη χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία του FBI. Ωστόσο, σηματοδοτεί τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων επιθέσεων που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας μόνο τις 40 που καταγράφηκαν το 2020.

Η Καλιφόρνια, παρά το γεγονός ότι έχει μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους περί όπλων της χώρας, είχε  περισσότερα περιστατικά πυροβολισμών από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία πέρυσι, έξι στα 61, ακολουθούμενη από το Τέξας και τη Τζόρτζια με πέντε το καθένα, σύμφωνα με την έκθεση. Το πιο θανατηφόρο περιστατικό του 2021 ήταν ο μαζικός πυροβολισμός στο μπακάλικο Kings Soopers στο Μπόλντερ του Κολοράντο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι. Οκτώ σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε εγκαταστάσεις της FedEx στην Ινδιανάπολη. Το FBI σημείωσε ότι η έκθεσή του για ενεργούς σκοπευτές δεν περιλαμβάνει όλη την ένοπλη βία ή ακόμη και όλους τους μαζικούς πυροβολισμούς. Από τα δεδομένα εξαιρέθηκαν πράξεις βίας που σχετίζονται με συμμορίες ή ναρκωτικά, περιστατικά που ορίζονται αυστηρά ως ενδοοικογενειακές διαφορές, μεμονωμένες καταστάσεις ομηρίας ή διασταυρούμενα πυρά από άλλες εγκληματικές πράξεις, ανέφερε το FBI.