«Φαβορί» η Νάντια Καλβίνο για την προεδρία του Eurogroup

«Φαβορί» η Νάντια Καλβίνο για την προεδρία του Eurogroup
Νάντια Καλβίνο
AP Photo/Francisco Seco

Η εκλογή νέου προέδρου του Εurogroup είναι το βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί απόψε. 

Ως γνωστόν, οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον απερχόμενο Μάριο Σεντενο οι εν ενεργεία υπουργοί Οικονομικών κρατών-μελών: της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου και του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και πρόεδρος θα εκλεγεί το πρόσωπο που θα αποσπάσει την υποστήριξη τουλάχιστον 10 εκ των 19 χωρών της Ευρωζώνης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα όσα αναφέρουν ευρωπαϊκά μέσα φαβορί είναι η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, η οποία εάν εκλεγεί θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Εurogroup. 

Ώθηση στην Καλβίνο έδωσε και η στήριξη από την Γαλλία μέσω του Υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Συμμεριζόμαστε με την Ισπανία την ίδια βούληση για μια πιο ισχυρή ενοποίηση της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Λεμέρ μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που απαρτίζουν το Eurogroup. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλβίνο, η οποία έχει εμπειρία από τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη της κυβέρνησης Σάντσεθ. Από την άλλη ο βασικός της αντίπαλος, ο κεντροδεξιός υπουργός Πασκάλ Ντόναχιου επανάφερε τη Ιρλανδία στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, με τις προσπάθειες αυτές να κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαιρέσεις Βορρά και Νότου, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να περάσει η ΕΕ στη φάση ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το άνοιγμα του χρέους και άλλες διεθνείς προσκλήσεις.