Φ. Μογκερίνι: «Μας ανησυχούν πολύ οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ»

Φ. Μογκερίνι: «Μας ανησυχούν πολύ οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ ανησυχεί πολύ για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η κ. Μογκερίνι απαντούσε σε ερώτηση για την Τουρκία στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τις εργασίες της 4ου Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στο οποίο συμμετείχε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας επανέλαβε την σαφή θέση της ΕΕ για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, λέγοντας ότι «ζητήσαμε από την Τουρκία να σταματήσει και πιστεύουμε ότι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες».

Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να διασυνδεθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από την Συρία με αυτό το ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, είπε, «υπάρχουν άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν πολύ - ορισμένα εξ αυτών ηγέρθησαν σήμερα - τα οποία συνδέονται με άλλες τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι αναφέρεται στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και άλλα ζητήματα.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η συζήτηση σήμερα αφορούσε τη Συρία, προσθέτοντας ότι «ζητήσαμε από την Τουρκία να τερματίσει αυτή την στρατιωτική παρέμβαση και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να το πράξει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Jean-Francois Badias