Εξετάζει νέο πλαίσιο για τα κόμματα υπό τον φόβο αποστασίας
Τ. Ερντογάν

Εξετάζει νέο πλαίσιο για τα κόμματα υπό τον φόβο αποστασίας

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα βάζει «πάγο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως εξετάζει ένα νέο αυστηρό πλαίσιο για τη δημιουργία κομμάτων τα οποία θα προέρχονται από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλο κόμμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters αξιωματούχοι του AKP τονίζουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να διεξαχθούν εκλογές πριν από το προγραμματισμένο που είναι για το 2023. 

Την ίδια ώρα όμως, ο Ερντογάν, μαζί με τον σύμμαχο του Ντεβλέτ Μπαχτσελι, εξετάζουν μέτρα κατά της αποστασίας. Τα μέτρα θα μείωναν το κατώτατο όριο για την είσοδο των κομμάτων στη συνέλευση στο 5% των ψήφων από 10%, αλλά καίρια για τα νέα κόμματα. Η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει τις αλλαγές στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Το 2018, 15 βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Κεντρικής Αντιπολίτευσης (CHP) πήγαν στο Καλό Κόμμα (Iyi Partisi) προκειμένου η Μεράλ Ακσενέρ να κατέβει στις πρόωρες εκλογές σχηματίζοντας μια κοινοβουλευτική ομάδα. 

Η κίνηση αυτη έρχεται αφότου δύο από τους κορυφαίους μακροχρόνιους συμμάχους του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην επικεφαλής της οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, που συγκρότησαν ξεχωριστά πολιτικά κόμματα τους τελευταίους μήνες, για να αμφισβητήσουν το κυβερνών AKP.

Ο Αλί Μπαμπατζάν πρώην υπουργός Οικονομίας και υπουργός Εξωτερικών του Tούρκου προέδρου παρουσίασε πρόσφατα το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (Deva). Ιδρυτικό μέλος του AKP, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται ο Ερντογάν, ο Μπαμπατζάν παραιτήθηκε πέρυσι εξαιτίας «βαθιών διαφορών» με την ηγεσία του κόμματος και επικαλούμενος την ανάγκη για «ένα νέο όραμα» για την Τουρκία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, Νταβούτογλου, ανακοίνωσε την παραίτησή από το AKP τον περασμένο Σεπτέμβριο, ιδρύοντας το Κόμμα του Μέλλοντος.