Εξάμηνη παράταση για το Brexit και συμμετοχή στις ευρωεκλογές, εκτός εάν...

Εξάμηνη παράταση για το Brexit και συμμετοχή στις ευρωεκλογές, εκτός εάν...

Να αναβληθεί το Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης αυτής εντός του Ιουνίου αποφασίστηκε στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες και έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να λάβει μέρος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, εκτός και εάν μέχρι τότε η βουλή της έχει επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεωθεί σε «άτακτο» Brexit, την 1η Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μια μόλις μέρα πριν την 12η Απριλίου, ημέρα εξόδου που είχε οριστεί στην προηγούμενη σύνοδο των «27». Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις στις οποίες ένα μπλοκ χώρων υπό την Γαλλία πρότειναν όσο το δυνατόν μικρότερη παράταση, ενώ την ίδια στιγμή ένα άλλο, πρωτοστατούσης της Γερμανίας, επιθυμούσε αναβολή του Brexit ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Εν τέλει υπήρξε μια συμβιβαστική λύση λύση η οποία παρουσιαστηκε στην Βρετανίδα πρωθυπουργό τα ξημερώματα -και αυτή την αποδέχθηκε επισήμως και αναμένεται σήμερα να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ντ. Τουσκ: Μην σπαταλήσετε την ευκαιρία σας

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο ο Τουσκ τόνισε πως η παράταση είναι μεν «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από ότι αναμενοταν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους Βρετανούς «να μην την σπαταλήσουν».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να αποχωρήσει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.

Τ. Μέι: Μπορούμε να φύγουμε νωρίτερα

Παρά τη συμφωνία που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την αναβολή του Brexit, το ΗΒ μπορεί ακόμη να αποφύγει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, εάν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει πριν από την 22α Μαΐου, τόνισε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η Μέι υπογράμμισε ότι οι 27 συμφώνησαν στο «αίτημα-κλειδί» που πρόβαλε, δηλαδή το Λονδίνο να μπορεί να τερματίσει την παράταση της διαδικασίας πρόωρα.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές και θα αποχωρήσουμε επίσημα από την ΕΕ το Σάββατο 1η Ιουνίου», είπε η Μέι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Μέι αναγνώρισε την «τεράστια απογοήτευση» πολλών διότι το ΗΒ αναγκάστηκε να ζητήσει νέα παράταση και πρόσθεσε ότι «λυπάται ειλικρινά» διότι δεν κατάφερε να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο.

«Οι επιλογές που έχουμε τώρα ενώπιόν μας είναι άκαμπτες και το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές. Πρέπει λοιπόν τώρα να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να καταλήξουμε σε συναίνεση για μια συμφωνία που θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον», επέμεινε η Μέι.

Η Μέι σήμερα αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων και στη συνέχεια να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Εργατικους στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης. 

 Όπως σημειώνουν βέβαια στα πρώτα σχόλια τους αναλυτές και δημοσιογράφοι στη Βρετανία ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα.