«Εξαιρετικά ανήσυχος» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Ζητά κατάπαυση πυρός
Γκουτέρες

«Εξαιρετικά ανήσυχος» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Ζητά κατάπαυση πυρός

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία. Οι αναφορές για «περαιτέρω ανησυχητικά περιστατικά» τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε καταστροφή», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να αποσύρουν οποιοδήποτε στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό από το εργοστάσιο «και να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων ή εξοπλισμού στο σημείο».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι οποιαδήποτε πιθανή ζημιά στη Ζαπορίζια ή σε οποιεσδήποτε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, ή οπουδήποτε αλλού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την άμεση γειτνίαση, αλλά και για την περιοχή και πέραν αυτής», πρόσθεσε. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

«Καλώ τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες σε άμεση γειτνίαση με το εργοστάσιο και να μην στοχοποιήσουν τις εγκαταστάσεις ή τα περίχωρά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.