Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε για 7ο μήνα η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε για 7ο μήνα η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit, ενισχύοντας πιθανόν τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχεδόν δεσμεύθηκαν να χαλαρώσουν περαιτέρω την πολιτική, καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας ενίσχυσε τους φόβους για μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) του μεταποιητικού τομέα για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 47,0 μονάδες, πολύ κάτω από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης. Η τιμή του δείκτη ήταν υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο (46,5 μονάδες), η οποία όμως ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στο 47,9 από το 46,9, αλλά κινήθηκε επίσης για έβδομο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

«Οι παραγωγοί της Ευρωζώνης υποφέρουν, καθώς η καλοκαιρινή πτώση της παραγωγής των εργοστασίων συνεχίσθηκε και τον Αύγουστο. Η σημαντική επιδείνωση της αισιοδοξίας για το προσεχές έτος δείχνει ότι οι εταιρείας περιμένουν τα χειρότερα να έρθουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που αντανακλά τον βαθμό αισιοδοξίας για το προσεχές έτος, μειώθηκε στο 50,6 από το 52,6 - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012. Τα εργοστάσια μείωσαν το προσωπικό τους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για ενδέκατο μήνα.