Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ενδεχόμενο θετικής γνωμοδότησης για τα εμβόλια πριν τα Χριστούγεννα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ενδεχόμενο θετικής γνωμοδότησης για τα εμβόλια πριν τα Χριστούγεννα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ελπίζει ότι θα μπορέσει να γνωμοδοτήσει για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν υποβάλλει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Έμερ Κουκ, σε ραδιοφωνική της συνέντευξή στο RTE radio. 

«Αν όλα πάνε καλά έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μια θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κουκ.

Σε συνέντευξή της στην Irish Independent την Τρίτη, η κ. Κουκ δήλωσε ότι στόχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι να καταλήξει σε μια θετική γνωμοδότηση σε παρόμοιο χρονοδιάγραμμα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει  στα μέσα Δεκεμβρίου για το εμβόλιο της Pfizer. 

Η κ. Κουκ τόνισε ότι τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές είναι πολύ θετικά, αλλά μέχρι να εξεταστούν τα ανεπεξέργαστα δεδομένα ο οργανισμός δεν μπορεί να συστήσει το εμβόλιο για το ευρωπαϊκό κοινό.

Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών και που δείχνουν αποτελεσματικότητα 90%-95% των εμβολίων τους, θα υποστηριχθούν στην πράξη.