Ευρωεκλογές: Οι Φιλελεύθεροι (ALDE) έρχονται με σύνθημα «Ανανεώνουμε την Ευρώπη»

Ευρωεκλογές: Οι Φιλελεύθεροι (ALDE) έρχονται με σύνθημα «Ανανεώνουμε την Ευρώπη»

Την επίσημη έναρξη της καμπάνιας της ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου κήρυξε σήμερα η Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη με κεντρικό σύνθημα «Ανανεώνουμε την Ευρώπη».

Οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι προχώρησαν στην παρουσίαση της «Τeam Europe» (Ομάδα Ευρώπης) όπως την ονομάζουν στην οποία συμμετέχουν οκτώ φιλελεύθεροι πρωθυπουργοί της ΕΕ, καθώς και ηγέτες των κομμάτων και Ευρωπαίοι Επίτροποι.

Ξεχωρίζουν τα ονόματα της Ευρωπαίας Επίτροπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βερστάγκερ, του Βέλγου πρώην πρωθυπουργού Γκι Φερχοφσταντ, της πρώην επιτρόπου από την Ιταλία, Έμμα Μπονίνο. 

Άλλα ονόματα στην λίστα είναι η Νικολά Μπέερ υποψήφια για το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα FDP, ο Λουίς Γκαρικάνο από το Ισπανικό Κόμμα των Θιουδαδάνος, η Βιολέτα Μπουλτς Αρμόδια Επίτροπος για τις Μεταφορές από την Σλοβενία και η Καταλιν Τσεχ, ιδρυτής και επικεφαλής υποψήφιος του φιλελεύθερου κόμματος Momentum της Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας της οποίας ηγείται ο Γκι Φέρχοφσταντ, διαθέτει στη σημερινή Ευρωβουλή 68 εκπροσώπους, οι οποίοι προέρχονται από 18 κράτη-μέλη της ΕΕ – ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9% επί του συνόλου των 750 ευρωβουλευτών. Στην ίδια ομάδα ανήκουν, επίσης, οι 5 από τους 28 Επιτρόπους: Άντρους Άνσιπ (αντιπρόεδρος, ενιαία ψηφιακή αγορά), Σεσίλια Μάλμστρομ (εμπόριο), Βιολέτα Μπουλτς (μεταφορές), Βέρα Γιούροβα (δικαιοσύνη, καταναλωτές και ισότητα φύλων) και Μαργκρέτ Βεστάγκερ (ανταγωνισμός).

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τις τάξεις των  των Φιλελευθέρων προέρχονται οι 8 από τους 28 επικεφαλής κυβερνήσεων της ΕΕ, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις. Πρόκειται για τους Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία), Σαρλ Μισέλ (Βέλγιο), Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (Δανία), Χαβιέρ Μπετέλ (Λουξεμβούργο), Γιούρι Ράτας (Εσθονία), Γιούχα Σιπίλα (Φινλανδία), Μίρο Σέραρ (Σλοβενία) και Αντρέι Μπάμπις (Τσεχία).

Το ομολογουμένως δυνατό «team» των Φιλελευθέρων ενισχύουν και οι προβλέψεις ενόψει ευρωεκλογών του Μαΐου αφού το Politico υπολογίζει ότι θα αποτελέσουν την τρίτη μεγαλύτερη ευρωομάδα γεγονός που τους δίνει εκτός των άλλων ιδιαίτερη επιρροή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων με δεδομένο ότι η ομάδα τoυ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν συμμαχίες προκειμένου να περάσουν φιλοευρωπαϊκά νομοσχέδια και να αντιμετώπισουν τους ευρωσκεπτικιστές. 

AP Photo