Ευρωβουλευτής του Fidesz εκφράζει αμφιβολίες για το αν ο Όρμπαν θα συμμορφωθεί με το ΕΛΚ

Ευρωβουλευτής του Fidesz εκφράζει αμφιβολίες για το αν ο Όρμπαν θα συμμορφωθεί με το ΕΛΚ

Ανώτερο στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου που ανήκει στο κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τόνισε ότι το κόμμα δεν θα δεχθεί τους όρους που έθεσαν άλλοι ευρωβουλευτές προκειμένου να παραμείνει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κορυφαίος υποψήφιος των συντηρητικών στις επικείμενες ευρωεκλογές, δήλωσε την Τρίτη σε εφημερίδα πως ο Ορμπάν πρέπει να σταματήσει τη ρητορική του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλει το Fidesz να παραμείνει στο ΕΛΚ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Γερμανός συντηρητικός δήλωσε πως θέλει να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό στην οικογένεια του ευρωπαϊκού κόμματός του, καθώς οι συντηρητικοί της Ευρώπης πρόκειται να συζητήσουν στις 20 Μαρτίου ενδεχόμενο αποκλεισμό του.

«Ο Βίκτορ Ορμπάν πρέπει να βάλει τέλος αμέσως και μια για πάντα στις εκστρατείες της κυβέρνησής του κατά των Βρυξελλών», δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας πως ο Ορμπάν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από άλλα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου Central European University στη Βουδαπέστη, το οποίο ίδρυσε ο Τζορτζ Σόρος.

Όμως ο Τάμας Ντόιτς, ένας εκ των ιδρυτών του Fidesz και εδώ και χρόνια ευρωβουλευτής στο ΕΛΚ, δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV αργά χθες Τρίτη ότι αμφιβάλλει αν ο Ορμπάν θα συμμορφωθεί.

«Θα εκπλαγώ πολύ», επεσήμανε ο Ντόιτς. «Δεν είναι παιδικό πάρτι, που μου τράβηξες την κοτσίδα και πονάει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι πολύ πιο σοβαρός από αυτό».

Παράλληλα ο Ντόιτς απέρριψε τους όρους που έθεσε ο Βέμπερ, όμως πρόσθεσε ότι το Fidesz θα παραμείνει ανοικτό στον διάλογο με το ΕΛΚ. Όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα βλέπει ένα δρόμο εκτός ΕΛΚ, απάντησε: «Δεν το κοιτάμε καν (…) Θα εξετάσουμε το ζήτημα όταν προκύψει. Έχουμε την πολιτική μας οικογένεια. Είναι το ΕΛΚ».

Ο Ορμπάν επιθυμεί να παραμείνει στο ΕΛΚ, τόνισε από την πλευρά του το Fidesz χθες. Όμως στο εσωτερικό του ΕΛΚ αυξάνονται οι πιέσεις είτε να ανασταλεί η συμμετοχή του ουγγρικού κόμματος είτε να αποπεμφθεί από την πολιτική ομάδα, μια κίνηση την οποία στηρίζει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες εξαιτίας της σκληρής του στάσης απέναντι στη μετανάστευση και τις κατηγορίες –τις οποίες διαψεύδει—ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου στη χώρα του.

Εξάλλου το Fidesz έχει ξεκινήσει μια προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου στην οποία κατηγορεί τον Γιούνκερ και τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι στηρίζουν την παράτυπη μετανάστευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη Δευτέρα την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια για τη μετανάστευση στην ΕΕ, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης μεταξύ των δύο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ