Ευρήματα σχετικά με την πτώση του ρωσικού μαχητικού θα παρουσιάσουν σήμερα οι Ε.Δ. του Ισραήλ

Ευρήματα σχετικά με την πτώση του ρωσικού μαχητικού θα παρουσιάσουν σήμερα οι Ε.Δ. του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής αεροπορίας του Ισραήλ αναμένεται να παρουσιάσει τα ευρήματα στη Μόσχα σχετικά με την πτώση του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, το οποίο ο ρωσικός στρατός απέδωσε σε Ισραηλινά πυρά. Το περιστατικό αφορά ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ilyushin Il-20 με 14μελές πλήρωμα που χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ, σε απόσταση 35 χλμ από τις ακτές της Συρίας.

Αρχικά, το θέμα θεωρήθηκε αρκετά σοβαρό με δεδομένο το προηγούμενο του 2015 όποτε και Τουρκικά πυρά είχαν ρίξει ένα ρωσικό μαχητικό. Εν προκειμένω, η κρίση εκτονώθηκε, αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήγησε ότι η συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου στα ανοικτά της Συρίας οφείλεται σε «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων» και φάνηκε να υιοθετεί έναν συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Ισραήλ. «Αυτό μοιάζει με μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αρνούμενος να συγκρίνει το περιστατικό με τη συντριβή ενός ρωσικού καταδιωκτικού αεροπλάνου, το οποίο είχε καταρριφθεί τον Νοέμβριο 2015 από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια σοβαρή διπλωματική κρίση.

Τα σχόλια του Πούτιν φάνηκε να αμβλύνουν τις ρωσικές επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ, αν και ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει τι ακριβώς συνέβη.

Με φόντο τα παραπάνω το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ifax ότι σήμερα έλαβε  τηλεγράφημα από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε.

AP Photo