Ευρ. Κοινοβούλιο: Πράσινο φως σε Φον ντερ Λάιεν και νέα Κομισιόν

Ευρ. Κοινοβούλιο: Πράσινο φως σε Φον ντερ Λάιεν και νέα Κομισιόν

Την τελική έγκριση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ενέκρινε και τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής έλαβε την υποστήριξη 461 βουλευτών για την νέα σύνθεση της ομάδας της που αποτελείται από 26 επιτρόπους,, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν 157 ευρωβουλευτές και 89 απείχαν.

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά της ως προέδρου της νέας Κομισιόν και να διαδεχθεί τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Να μεταρρυθμίσει η ΕΕ το σύστημά της για τη χορήγηση ασύλου

Νωρίτερα, κατά την ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανάγκη να μεταρρυθμίσει η ΕΕ το σύστημά της για τη χορήγηση ασύλου και να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της. 

«Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. «Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται, όμως πρέπει επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν, θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, τόνισε πως θα συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία για να συντονίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Όλοι γνωρίζουμε πως ένα μέλος της οικογένειάς μας προτίθεται να εγκαταλείψει την ένωσή μας», είπε προκαλώντας χειροκροτήματα και φωνές από λίγους Βρετανούς ευρωβουλευτές που κρατούσαν βρετανικές σημαίες.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα χαρούν που μια «πολύ, πολύ μικρή ομάδα σ'' αυτό το σώμα δεν θα μπορεί πια να κάνει τόσο θόρυβο», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στους βουλευτές του κόμματος του Brexit. «Θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. 

Κλιματική αλλαγή

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια «υπαρξιακή» πρόκληση, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν για να προσθέσει ευθύς αμέσως πως θα εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν χρήματα για την προσαρμογή των οικονομιών σε χαμηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μιλώντας πριν από την τελική ψηφοφορία του σώματος για την επικύρωσή της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την 1η Δεκεμβρίου, καθώς και για την επικύρωση των άλλων μελών της Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Δεν έχουμε πια στιγμή για χάσιμο για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η μετάβαση προς την «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι τα μέσα του αιώνα πρέπει να επιτευχθεί «με βιώσιμο τρόπο», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να συμπεριλάβει εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολουθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενεργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη.