Έτοιμα για την Πολωνία τα «τουρκικά» F-35;

Έτοιμα για την Πολωνία τα «τουρκικά» F-35;

Του Γιάννη Μαντζίκου

Πριν από περίπου δύο μήνες ρεπόρτερ της ιστοσελίδας «FlightGlobal», που ασχολείται με θέματα αεράμυνας, βρέθηκε στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας στο εργοστάσιο όπου η αμυντική βιομηχανία Lockheed Martin συναρμολογεί τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ «Ήδη η σημαία της Τουρκίας είχε μπει δίπλα σε αυτές των υπόλοιπων χωρών που μετέχουν στην παραγωγή του αεροσκάφους, όμως σύντομα αυτό μπορεί να αλλάξει».

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Ουάσινγκτον έχει καλέσει πολλές φορές την Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ του ρωσικού συστήματος S400 και των F-35, ειδάλλως θα υποστεί κυρώσεις μια εκ των οποίων μπορεί να είναι ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών. Σε αυτό μετέχει η Turkish Aerospace Industries (TAI), που προμηθεύει υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του F-35. Επιπλέον η ίδια εταιρεία κατασκευάζει και σταθμούς ανάρτησης οπλισμού αέρος-εδάφους. Άλλες τουρκικές εταιρείες παράγουν εξαρτήματα (937 το σύνολο) για το F-35 είναι η Alp Aviation, η Ayesas, η Fokker Elmo Turkey (στη Σμύρνη), η Havelsan, η Kale Aerospace, η Roketsan, η Tubitak Sage και η Tusas Engine Industries.

Σύμφωνα με απόσπασμα επίσημου αμερικανικού εγγράφου του Πενταγώνου που έχει υποβληθεί προς έγκριση από το Κογκρέσο, το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ έχει ήδη κάνει βήματα για τη συγκρότηση εναλλακτικών πηγών απόκτησης υποσυστημάτων για το F-35, που στοχεύουν στην αντικατάσταση αντίστοιχων που κατασκευάζονται σε ξένες χώρες. Την ίδια ώρα έχουν παγώσει εδώ και καιρό τα σχέδια της αμυντικής βιομηχανίας Pratt&Whitney που μετέχει στο πρόγραμμα F-35 να ανοίξει αποθήκη συντήρησης στο έδαφος της Τουρκίας.

Παρότι το Πεντάγωνο έχει αφήσει ανοικτή τη πόρτα για την Άγκυρα σε περίπτωση που εγκαταλείψει την αγορά των S400 (απίθανο ενδεχόμενο πια), οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια» και στρέφονται σε άλλες χώρες για την πώληση και αλλά και την συμπαραγωγή των F-35. Στα τέλη Μαΐου άλλωστε, η CEO της Lockheed Martin Μέριλιν Χιούσον δήλωνε «μπορούμε εύκολα να πουλήσουμε αλλού τα F-35».

Έτσι λοιπόν, ο πρώτος (και σχεδόν σίγουρος) μνηστήρας είναι η Πολωνία, η οποία ήδη σχεδιάζει να αγοράσει 32 F-35A για να αντικαταστήσει αεριωθούμενα της σοβιετικής εποχής, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ. Η απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς από την Πολωνία, θα δώσει αρκετές λύσεις στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς με δεδομένο ότι η χώρα είναι σε άμεση επαφή με τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Φωτογραφία: AP