Εθνικό συναγερμό σημαίνει ο Μακρόν μπροστά στην απειλή των «κίτρινων γιλέκων»

Εθνικό συναγερμό σημαίνει ο Μακρόν μπροστά στην απειλή των «κίτρινων γιλέκων»

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η συνάντηση την οποία συγκάλεσε για σήμερα το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίω, καλώντας τους εκπροσώπους των πέντε μεγάλων συνδικάτων και των τριών εργοδοτικών οργανώσεων, μαζί με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά εφησυχάζει από την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου της αστυνομίας στις διαδηλώσεις του Σαββάτου και την εντυπωσιακή ομολογουμένως επίδειξη ισχύος που έκανε το γαλλικό κράτος. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη δοκιμασία στη διάρκεια του ενάμιση χρόνου που βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση, θα ζητήσει τη στήριξη των εγγυητών της κοινωνικής ειρήνης και ομαλότητας, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα προς τους συμπολίτες του. Σε αυτό, θα επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στα μέτρα που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ -με το πάγωμα στις αυξήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια- ανακοινώνοντας ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων και ελπίζοντας αυτό να βάλει τέλος στην κοινωνική έκρηξη που φέρει τη σφραγίδα των «Κίτρινων Γιλέκων». 

Θα το πετύχει άραγε ή μήπως κάνει σχέδια χωρίς τον... ξενοδόχο; Θα καταφέρει να ικανοποιήσει τα  αιτήματα που ακούγονται στους δρόμους και τις πλατείες; Πόσο είναι διατεθειμένος να περάσει τις κόκκινες γραμμές του, αλλάζοντας ουσιωδώς τα βασικά συστατικά της πολιτικής του, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα; Και τέλος, τι σημαίνουν όλα αυτά για τις δημοσιονομικές ισορροπίες στη Γαλλία, όπου η ανάπτυξη ουσιαστικά δεν έχει επιστρέψει;

Προφανώς, τα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν ακόμη, καθώς όλα είναι ρευστά: Η αντοχή και τα επόμενα βήματα του ετερόκλητου, πολύχρωμου και πολιτικά ακηδεμόνευτου κινήματος (ήδη εξαγγέλθηκαν νέες συγκεντρώσεις για το ερχόμενο Σάββατο), η στάση που θα κρατήσουν μαθητές και σπουδαστές οι οποίοι συχνά αποδεικνύονται το «βαρόμετρο» της γαλλικής κοινωνίας (γι'' αυτό, άλλωστε, βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής τις περασμένες ημέρες), η έκβαση της σκληρής αντιπαράθεσης που διεξάγεται στους κόλπους των συνδικάτων και πολλά ακόμη. 

Ο πολιτικός λογαριασμός

Αμέσως μόλις κλείσει αυτή η φάση δε, αργά ή γρήγορα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έρθει η ώρα του πολιτικού λογαριασμού; Ποιος θα πληρώσει τα όσα συνέβησαν και ποιος θα καρπωθεί το όφελος; Πότε και πώς θα αποτυπωθούν αυτές οι συνέπειες στον πολιτικό χάρτη; 

Για την ώρα, είναι αδιαμφισβήτητο ότι κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να ηγεμονεύσει στο κίνημα και να επιβάλλει τη γραμμή του σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαρίν Λεπέν -για την οποία πολλοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως είναι ο πολιτικός αυτουργός των όσων συμβαίνουν- έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή η οποία απευθύνεται «προς όσους θα ήθελαν να επιτεθούν στη δημοκρατία μας», αποκηρύσσοντας τη βία και ζητώντας υπεράσπιση των θεσμών και αξιών που κληροδότησε στη Γαλλία ο στρατηγός ντε Γκολ. 

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μακρόν μαζί με το ΚΚ Γαλλίας και τους Σοσιαλιστές, θέλει αλλά δεν μπορεί να βρεθεί στις σημαίες των διαδηλωτών -έστω κι αν ισχυρίζεται, με αρκετή δόση πολιτικού βερμπαλισμού, ότι τα περισσότερα αιτήματά τους ταυτίζονται με τις θέσεις του κόμματός του. 

Ούτε ο Μακρόν δεν θα πρέπει να θεωρείται χαμένος από χέρι. Εάν καταφέρει να βγει ζωντανός και πετύχει να αφοπλίσει τα «Κίτρινα Γιλέκα», δεν αποκλείεται να πιστωθεί την επιτυχία -όπως συνέβη πριν από μισό αιώνα με τον ντε Γκολ, ο οποίος σάρωσε εκλογικά μετά τη λήξη της εξέγερσης του Μάη. 

Η Ευρώπη παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη Γαλλία. Όχι μόνο επειδή έχουν ήδη «μολύνει» και το Βέλγιο (στις Βρυξέλλες έγιναν επίσης μαζικές διαδηλώσεις και πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις το Σάββατο), αλλά κυρίως επειδή μετά την Ιταλία και τη Γαλλία υπάρχει πλέον μόνο η... Γερμανία. Και οι ευρωεκλογές έρχονται.

AP Photo/Francisco Seco