7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Εθνικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η στήριξη EE σε Ελλάδα και Κύπρο θα εμβαθύνει τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Εθνικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η στήριξη EE σε Ελλάδα και Κύπρο θα εμβαθύνει τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

«Η υποστήριξη των μονομερών δράσεων και των εχθρικών στάσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης θα εμβαθύνει ακόμα περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας που συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο «η αγνόηση των καλοπροαίρετων, εποικοδομητικών, προτάσεων και προσεγγίσεων της Τουρκίας για λύσεις σε θέματα Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου είναι αντίθετη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με την ισότητα και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ».

Η συνεδρίαση διήρκησε 3,5 ώρες και μετά το τέλος της εκδόθηκε γραπτή δήλωση στην οποία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Στη συνάντηση, τα μέλη ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που διεξάγονται με αποφασιστικότητα και επιτυχία στη χώρα και στο εξωτερικό ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους ιδίως του PKK/KCK-PYD/YPG, Τρομοκρατικές οργανώσεις FETO και DEASH.

- Τονίστηκαν οι ευθύνες των παραγόντων που συμμετέχουν στο συριακό ζήτημα και επισημάνθηκε ότι οι ενέργειες που στοχεύουν σε αμάχους και βλάπτουν τη σταθερότητα και αποτρέπουν την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης λύσης.

- Αναφέρθηκε ότι η αγνόηση των καλοπροαίρετων και εποικοδομητικών προτάσεων και προσεγγίσεων της Τουρκίας σε θέματα Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου και η παράτυπη μετανάστευση είναι αντίθετη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με την ισότητα και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι η υποστήριξη των μονομερών δράσεων και των εχθρικών στάσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης θα εμβάθυνε περαιτέρω τις συγκρούσεις στην περιοχή.

- Αξιολογήθηκε η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους φίλους και αδελφούς λαούς του Αφγανιστάν για να έχουν μια ευημερούσα και ειρηνική ζωή στη χώρα τους, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ.

- Επισημάνθηκε ότι οι ενέργειες που στοχεύουν σε αμάχους και βλάπτουν τη σταθερότητα στη Συρία θα διαταράξουν τη λεπτή ισορροπία στην περιοχή και θα αποτρέψουν την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης λύσης.

- Αναφέρθηκε ότι η τρομοκρατία, οι εσωτερικές συγκρούσεις και η πολιτική αστάθεια, που παρατηρείται ότι αυξάνονται και εξαπλώνονται σε όλη την αφρικανική ήπειρο και η συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες ενίσχυσης της ασφάλειας και σταθερότητας στην Αφρική θα συνεχίσει να προσφέρεται.

- Επισημάνθηκε ότι επισημάνθηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής παγκόσμιων σχεδίων κοινού αγώνα ενάντια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.