Εσθονία: Αφαιρεί όλα τα σοβιετικά μνημεία από τη ρωσόφωνη πόλη Νάρβα

Εσθονία: Αφαιρεί όλα τα σοβιετικά μνημεία από τη ρωσόφωνη πόλη Νάρβα

Η Εσθονία θα αφαιρέσει όλα τα δημόσια σοβιετικά μνημεία στη ρωσόφωνη πόλη της Νάρβα, ;όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, επικαλούμενη την αύξηση των εντάσεων στην πόλη και κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το παρελθόν για να διχάσει την εσθονική κοινωνία.

Κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία είναι μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού (1,3 εκατ. κάτοικοι) είναι Ρώσοι εθνοτικά και η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως η μειονότητα επηρεάζεται από τη ρωσική ρητορική.

Την Τρίτη οι αρχές της Εσθονίας στη Νάρβα αφαίρεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα σοβιετικό τανκ της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την πόλη με γερανό, σύμφωνα με πλάνα από το κρατικό κανάλι ERR.

Η Πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας είπε ότι η απομάκρυνση του τανκ διατάχθηκε «καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μέσα και γύρω από τη Νάρβα» και η Εσθονία δεν πρέπει να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το παρελθόν της χώρας για να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία.


Το 2007 προκλήθηκαν ταραχές από κυρίως ρωσόφωνους νέους στο Ταλίν όταν αφαιρέθηκε ένα μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου του Κόκκινου Στρατού από το κέντρο της πρωτεύουσας. Η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση προσβολή για τους σοβιετικούς μαχητές που έδιωξαν τους Ναζί κατακτητές από την Εσθονία.

Στη δήλωσή της την Τρίτη, η εσθονική κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα αφαιρέσει περισσότερα σοβιετικά μνημεία στη Νάρβα, όπως ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής για τα θύματα του πολέμου, το οποίο θα αντικατασταθεί από «ένα ουδέτερο ταφικό σημείο».