Έσση: «Νέα βουτιά» για Χριστιανοδημοκράτες και SPD - Κερδισμένοι Πράσινοι και AfD

Έσση: «Νέα βουτιά» για Χριστιανοδημοκράτες και SPD - Κερδισμένοι Πράσινοι και AfD

Σε «θρίλερ» έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ώρες η εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Έσσης, καθώς όσο συγκεντρώνονται τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Πρασίνων, του σχήματος δηλαδή που κυβερνά μέχρι σήμερα την Έσση.

Έτσι, μετά και την αναμέτρηση στη Βαυαρία πριν δύο εβδομάδες, καταφέρνουν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, το μέλλον του οποίου είναι αβέβαιο. 

Όπως μεταδίδεται από το ZDF, το CDU συγκεντρώνει 27,7% (-11,1), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 19,7% (-11), οι Πράσινοι 19,5% (+8,4), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,1% (+9), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,7% (+2,7) και η Αριστερά 6,4%. (+1,2). Οι πρώτες επιμέρους αναλύσεις της ψηφοφορίας δείχνουν ότι οι Πράσινοι επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις μεγάλες απώλειες του SPD, ενώ τους ψήφισε ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών. Από την άλλη πλευρά η AfD, η οποία με την άνετη είσοδό της στο Κοινοβούλιο της Έσσης αποκτά εκπροσώπηση σε όλα τα κρατιδιακά κοινοβούλια της Γερμανίας, φαίνεται ότι προσέλκυσε σημαντικό αριθμό των ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από τους Χριστιανοδημοκράτες της ''Αγγελα Μέρκελ.

Σημειώνεται ότι στο κρατίδιο της Έσσης, οι Χριστιανοδημοκράτες του Φόλκερ Μπουφιέ συγκυβερνούν με τους Πρασίνους, των οποίων ο επικεφαλής Τάρεκ αλ Βατσίρ (με καταγωγή από την Υεμένη) είναι υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Μεταφορών, ενώ φέρεται να είναι ο πιο συμπαθής πολιτικός. Ανήκει, άλλωστε, στην πτέρυγα των ρεαλιστών, είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας ΤΤΙΡ (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ) στην εσωκομματική αντιπαράθεση που είχε διχάσει το κόμμα, ενώ τώρα απέφυγε να πάρει θέση υπέρ ή κατά των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ντίζελ.

Οι πρώτες αντιδράσεις 

Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών, ο Φόλκερ Μπουφιέ δήλωσε ότι «Απόψε είναι μια βραδιά αναμικτών συναισθημάτων, όμως δυο πράγματα είναι ξεκάθαρα είμαστε η ισχυρότερη δύναμη στην Έση και δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το CDU». Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Θόρστεν Σέφερ-Γκουμπέλ τόνισε «σίγουρα δεν είναι το αποτέλεσμα που περιμέναμε». 

Η γενική γραμματέας του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ με ανακοίνωση είπε ότι το αποτέλεσμα σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει το κόμμα αλλά ο συνασπισμός στο Βερολίνο κάνει καλή δουλειά».

 

Η Έσση είναι από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, με τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης για την οικονομική κατάσταση (το 72% των κατοίκων θεωρεί την προσωπική οικονομική του κατάσταση καλή), σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ταμιευτηρίων. Η οικονομική της πρωτεύουσα, η Φρανκφούρτη, είναι το τραπεζικό κέντρο της Ε.Ε. και έδρα μεγάλων γερμανικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους αποτελούσε υπόδειγμα συνεργασίας. Λειτούργησε μάλιστα ως παράδειγμα μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2017 στον διάλογο των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bild, που δείχνει ότι μόνο το 24% των Γερμανών θα τους ψήφιζε αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν δύο εβδομάδες (26%), ποσοστό το οποίο ήταν ήδη το χαμηλότερο το οποίο έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει πως σήμερα θα συγκέντρωναν 6% λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 20% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Bild), πλησιάζοντας έτσι τους συντηρητικούς.

Τρίτο κόμμα θα αναδεικνυόταν το ακροδεξιό AfD με 16% (+1%) και μόλις τέταρτο το Σοσιαλδημοκρατικό SPD με το (σταθερό) ποσοστό 15%. Φιλελεύθεροι (FDP) και Αριστερά (Die Linke) παραμένουν επίσης σταθεροί και θα ελάμβαναν 10% αντίστοιχα.