Εσωτερικό μας ζήτημα η Αγιά Σοφιά - Δεν θέλουμε ένταση στη Μεσόγειο
Τ. Ερντογάν

Εσωτερικό μας ζήτημα η Αγιά Σοφιά - Δεν θέλουμε ένταση στη Μεσόγειο

Αδιάλλακτος εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω διεθνών αντιδράσεων, στα σχέδιά του για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς σε σημερινή συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι «η τελική απόφαση για το καθεστώς της αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο», χαρακτηρίζοντας το και πάλι «εσωτερικό θέμα». Επίσης, υποστήριξε πως η χώρα του δεν θέλει να υπάρχει ένταση στη Μεσόγειο και αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επανέλαβε την πρότασή του για «δίκαιη διανομή».

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, το οποίο αναδημοσιεύεται αυτοτελώς στο «haber» ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στις διεθνείς αντιδράσεις και επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την απόφασή του ως προς το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, υποστήριξε ότι οι «ο τελικός υπεύθυνος για τη λήψη της απόφασης για το καθεστώς του χριστιανικού λαού είναι το τουρκικό έθνος και όχι άλλοι». Αυτή είναι εσωτερική υπόθεσή μας και οι άλλες χώρες πρέπει να το σεβαστούν», τόνισε

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά επώδυνη για το έθνος μας» την απόφαση του 1934 η οποία μετέτρεψε σε μουσείο, από τζαμί, την Αγιά Σοφιά και υπογράμμισε ότι «πρέπει να επανέλθει στο αρχικό της καθεστώς», κάνοντας λόγο για διατήρηση της αναγκαίας ιστορικής μνήμης. Μάλιστα σχολίασε και την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας λέγοντας πως πρόκειται «για ένα θετικό βήμα ως προς το κράτος δικαίου»

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου οι Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του «δεν θέλει την ένταση στην περιοχή» και μιλώντας για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σημείωσε ότι ότι «πιστεύουμε πως αποτελούν μια ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι «η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή»

«Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λίκνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμπληρώσει ότι «η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση».