ESA: Εξετάζει την SpaceX ως λύση για το διαστημικό της πρόγραμμα μετά τη ρήξη με τη Ρωσία

ESA: Εξετάζει την SpaceX ως λύση για το διαστημικό της πρόγραμμα μετά τη ρήξη με τη Ρωσία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές τεχνικές συζητήσεις με το SpaceX του Έλον Μασκ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσωρινή χρήση των εκτοξευτήρων του, αφού η σύγκρουση στην Ουκρανία απέκλεισε την πρόσβαση των Δυτικών στους ρωσικούς πυραύλους Soyuz.

Ο ιδιώτης Αμερικανός ανταγωνιστής του Arianespace της Ευρώπης έχει αναδειχθεί ως βασικός υποψήφιος για να καλύψει ένα προσωρινό χάσμα μαζί με την Ιαπωνία και την Ινδία, αλλά οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από το άλυτο ακόμη χρονοδιάγραμμα για τον καθυστερημένο πύραυλο της Ευρώπης Ariane 6.

"Θα έλεγα ότι υπάρχουν δυόμισι επιλογές που συζητάμε. Η μία είναι η SpaceX που είναι ξεκάθαρη. Μια άλλη είναι πιθανώς η Ιαπωνία", δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της ESA Josef Aschbacher. "Η Ιαπωνία περιμένει την εναρκτήρια πτήση του πυραύλου επόμενης γενιάς της. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η Ινδία", πρόσθεσε σε συνέντευξή του.

«Το SpaceX θα έλεγα ότι είναι το πιο λειτουργικό από αυτά και σίγουρα μία από τις εφεδρικές λύσεις εκτόξευσης που εξετάζουμε».

Ο Άσμπαχερ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες παραμένουν σε διερευνητική φάση και οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα είναι προσωρινή. "Φυσικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλα. Δεν είναι σαν να πηδάμε σε ένα λεωφορείο", ξεκαθάρισε.

 Οι πολιτικές συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ωφελήσει το Falcon 9 της SpaceX, το οποίο έχει σαρώσει άλλους πελάτες που διακόπτουν τους δεσμούς τους με την όλο και πιο απομονωμένη διαστημική βιομηχανία της Μόσχας.

Η δορυφορική εταιρεία Διαδικτύου OneWeb, ανταγωνιστής της επιχείρησης δορυφορικού διαδικτύου Starlink της SpaceX, έκλεισε τουλάχιστον μία εκτόξευση Falcon 9 τον Μάρτιο. Έκανε επίσης κράτηση για λανσάρισμα στην Ινδία. Τη Δευτέρα, η Northrop Grumman έκλεισε τρεις αποστολές Falcon 9 για να μεταφέρει το φορτίο της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ σχεδιάζει μια νέα έκδοση του πυραύλου Antares, του οποίου οι ρωσικής κατασκευής κινητήρες αποσύρθηκαν από τη Μόσχα ως απάντηση στις κυρώσεις.