Ερντογάν: Συζήτηση με Μπάιντεν για τα F-35 στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα

Ερντογάν: Συζήτηση με Μπάιντεν για τα F-35 στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα

Το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα COP26, η οποία ξεκινά αυτήν την Κυριακή, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Αζερμπαϊτζάν.

Το 2019, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει ότι αποκλείει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, επειδή είχε προβεί σε αγορά S-400 από τη Ρωσία.

Η Τουρκία κάνει λόγο για αδικία, αξιώνοντας αποζημίωση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, πληροφορίες που επικαλείται ο Ερντογάν, θέλουν τις ΗΠΑ να προσφέρουν εναλλακτικό σχέδιο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ως αποζημίωση. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές ο τούρκος πρόεδρος είπε:

«Είτε αυτό είναι αλήθεια ή όχι, θα το μάθουμε από αυτούς. Θα είναι καλό για μένα να το συζητήσω με τον κ. Μπάιντεν σε υψηλό επίπεδο. Εάν ναι, θα προχωρήσουμε σε συμφωνία ως προς αυτό».