Ερντογάν στον ΟΗΕ: Αυτοί που φιλοξενούν τρομοκράτες θα πληρώσουν

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Αυτοί που φιλοξενούν τρομοκράτες θα πληρώσουν

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί εναντίον της οργάνωσης FETO (κίνημα Γκιουλέν) λέγοντας ότι «υπάρχουν χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες και θεωρούνται φιλικές και δεν τους παραδίδουν, ενώ άλλες που τους φιλοξενούν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Κατά την ομιλία του στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν άφησε στη συνέχεια αιχμές εναντίον της πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ, αφού είπε ότι δεν μπορεί κανείς να μένει σιωπηλός απέναντι στις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται ως όπλο, σημειώνοντας ότι  πρέπει όλοι μαζί να εργαστούν για να μην διαλυθεί το διεθνές εμπόριο. «Είναι εύκολο να προκληθεί χάος, δύσκολο να διασφαλιστεί η τάξη», ανέφερε. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα του στηρίζει την επίλυση των προβλημάτων με εποικοδομητικό διάλογο και πως βρίσκονται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την ΕΕ.

Έθιξε το θέμα της προσφυγικής κρίσης που προκλήθηκε από τον τρομακτικό πολιτικό πόλεμο στη Συρία, δηλώνοντας ότι η Ε.Ε δεν έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει τις προσπάθειες του. «Η Τουρκία έχει υποδεχθεί 4 εκατομμύρια προσφύγων τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων τα 3,4 εκατομμύρια προέρχονταν από τη Συρία. Αυτό είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα».

Από τα πυρά του Ερντογάν δεν ξέφυγε ούτε ο ΟΗΕ αφού τόνισε ότι χρειάζεται μια περιεκτική μεταρρύθμιση στη δομή του , προσθέτοντας ότι ο κόσμος αποτελείται περισσότερο από πέντε χώρες. «Ο κόσμος έχει αλλάξει από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορούν να αντιπροσωπεύονται μόνο πέντε χώρες στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπάρχουν περίπου 200 χώρες κάτω από την σκέπη του».

AP Photo