Ερντογάν σε Πούτιν: «Το καθεστώς Άσαντ να δείξει αυτοσυγκράτηση στην Ιντλίμπ»

Ερντογάν σε Πούτιν: «Το καθεστώς Άσαντ να δείξει αυτοσυγκράτηση στην Ιντλίμπ»

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το απόγευμα της Παρασκευής οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, με τους δύο ηγέτες να επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους στις συμφωνίες για την Συρία, ενώ ο Τ. Ερντογάν ζήτησε από τον Βλ. Πούτιν να συμβάλει τόσο στον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην επαρχία Ιντλίμπ αλλά και στον περιορισμό της επιθετικότητας των δυνάμεων του Μπ. Άσαντ.

Πιο αναλυτικά, η τηλεφωνική συνομιλία των δύο αντρών έλαβε χώρα την στιγμή που η κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ έχει αυξηθεί, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση εκ μέρους της Τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια συζήτησης ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε προς τον Ρώσο ομόλογό του πως το καθεστώς Ασάντ πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση στην Ιντλίμπ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να τερματιστεί.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους σε όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες αναφορικά με την Συρία κι ειδικά από την συμφωνία του Σότσι, ενώ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Τ. Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα για τη διεξαγωγή τετραμερούς διάσκεψης για τη Συρία, με τη συμμετοχή τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια ενημέρωση σχετικά με τη συνομιλία των δύο αντρών.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης, είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, από τους οποίους ζήτησε να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στο Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

AP Photo/Lefteris Pitarakis