Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 12:25
Τελευταία ενημέρωση: 13:25

-A +A

Eρντογάν σε Μέρκελ: «Το λιβυκό χάος θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο»

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, 12:25
Τελευταία ενημέρωση: 13:25
Eρντογάν σε Μέρκελ: «Το λιβυκό χάος θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο»
-A +A

Προειδοποίηση ότι «λιβυκό χάος θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, εάν δεν επανέλθει η ηρεμία» στην αφρικανική χώρα, απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στα εγκαίνια του νέου γερμανοτουρκικού πανεπιστήμιου στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε να αυξηθεί η πίεση στον στρατάρχη Χάφταρ και υποστήριξε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα».

Από την πλευρά της πάντως η καγκελάριος Μέρκελ δεν σχολίασε επί του θέματος αλλά στάθηκε στη γερμανοτουρκική συνεργασία, για την οποία είπε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με το νέο πανεπιστήμιο να αποτελεί ένα «εξαιρετικό παράδειγμα».

Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα και η κατάσταση στην Λιβύη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών έπειτα και από την διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλιμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Άγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η συνάντηση των δύο πραγματοποιείται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Νομική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής προχωράει σε γνωμάτευση-κόλαφο για τις κινήσεις του τούρκου προέδρου και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, για το οποίο αποφαίνεται ότι είναι παράνομο σημειώνοντας ότι τα νησιά ανεξάρτητα του μεγέθους τους έχουν υφαλοκρηπίδα.

Μεταξύ άλλων, αφού καταγράφει και παρουσιάζει όλες τις επιστολές που Τουρκία και Λιβύη απέστειλαν στον ΟΗΕ μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας τους, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες», η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων της επισημαίνεται ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα