Ερντογάν κατά ΕΕ: «Ενδιαφέρεται μόνο να εμποδίσει τις έρευνες μας στην Αν. Μεσόγειο»

Ερντογάν κατά ΕΕ: «Ενδιαφέρεται μόνο να εμποδίσει τις έρευνες μας στην Αν. Μεσόγειο»

Την Ευρώπη κατηγόρησε ο Ταγίπ Ερντογάν πως ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα εμποδίσει τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ καμιά χώρα της ΕΕ δεν στήριξε την επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία. Επιπλέον ανέφερε για πρώτη φορά ότι αν δεν αποχωρήσουν όλες οι χώρες από τη Συρία, «δεν θα αποχωρήσει ούτε και η Τουρκία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την Ουγγαρία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «καμιά χώρα της ΕΕ δεν τάχθηκε με το μέρος μας κατά την επιχείρηση στη Συρία, δεν υπάρχει η παραμικρή θετική δήλωση υπέρ μας», για να προσθέσει ότι «αυτοί (σ.σ.: οι Ευρωπαίοι) όπου υπάρχει πετρέλαιο, εκεί ενδιαφέρονται. Εμείς δεν έχουμε τέτοια έγνοια. Όλη η έγνοια μας είναι αυτή τη στιγμή η Συρία, η ενότητα, η ολότητα και η εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας. Γι' αυτό και όλες οι προσπάθειες που κάναμε ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ευχή μας είναι το συντομότερο να έχουμε αποτέλεσμα», ανέφερε.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε πως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, σχεδιάζει να θέσει αυτά τα ζητήματα «πολύ καθαρά». «Μόνο όταν γίνεται πόλεμος ενεργοποιείται το ΝΑΤΟ; Το άρθρο 5 ενεργοποιείται όταν γίνεται πόλεμος; Το άρθρο 5 δεν ενεργοποιείται όταν γίνεται αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Αυτό εγώ το ρώτησα στον Στόλτενμπεργκ. Μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ δεν έκανε το παραμικρό βήμα», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Είπε ακόμη ότι στις επαφές του στην Ουγγαρία εξέφρασε στην ικανοποίηση του για την στήριξη που έδωσε η χώρα αυτή στην επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Για την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα είναι ωφέλιμο να συζητήσουν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πολλά ζητήματα. «Θα θέσουμε το θέμα της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και την επιστροφή των προσφύγων στα δικά τους εδάφη. Θα συζητήσουμε τόσο το θέμα των S-400, των F-35 καθώς και το θέμα του εμπορικού όγκου των 100 δις δολαρίων Θα συζητήσουμε και τον αγώνα κατά της FETO (γκιουλενιστές) και το θέμα της τράπεζας Χαλκμπανκ», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της Συρίας οι τρομοκράτες όπως είχαμε συμφωνήσει με τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο»για να προσθέσει πως «κάποιες εξελίξεις οι οποίες δεν ταιριάζουν στην στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ μας ενοχλούν σοβαρά».

Ανέφερε ακόμη ότι η επίσκεψη του στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική, ενώ τόνισε πως διεξάγεται μια προσπάθεια «να μας εκφοβίσουν με το νομοσχέδιο για τους Αρμένιους και τις απειλές για κυρώσεις. 

Παράλληλα, ο Τούρκος επανέλαβε ότι «η επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" οπωσδήποτε θα συνεχιστεί». μέχρι να αποχωρήσει από την περιοχή «και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Επίσης, τόνισε πως αν οι άλλες χώρες δεν αποχωρήσουν από την περιοχή,« δεν θα αποχωρήσουμε ούτε και εμείς. Εμείς είμαστε υπέρ της ενότητας, ομόνοιας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Δεν θέλουμε ποτέ τον διαμελισμό της. Εάν και οι άλλες χώρες θέλουν αυτό πρέπει να το αποδείξουν», ανέφερε.