Ερντογάν για συμφωνία με Λιβύη: «Διασφαλίζει δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα»

Ερντογάν για συμφωνία με Λιβύη: «Διασφαλίζει δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα»

Η πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη διασφαλίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας πως είναι έτοιμος να χορηγήσει στην Τρίπολη κάθε στρατιωτική βοήθεια που έχει ανάγκη. Ταυτόχρονα απείλησε τις ΗΠΑ με κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ, «εάν αυτό καταστεί αναγκαίο» απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις κυρώσεις που εγκρίθηκαν εναντίον της Τουρκίας και στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσινγκτον.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως ο Σάρατζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα, υποστήριξε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες».

«Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη διασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης... και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν , προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίσθηκε να απειλεί ανοιχτά την Ουάσινγκτον για τη λήψη μέτρων εάν εφαρμοστούν οι σε βάρος του κυρώσεις και συνεχιστούν οι πιέσεις προς τον ίδιος. Υπενθυμίζεται πως το Στέιτ Ντιπαρτμεντ  πήρε θέση και στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη τονίζοντας πως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. 

Θέση που ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν δεδομένου ότι ήρθε να προστεθεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Γερουσία και στην απόφασή να ληφθούν μέτρα εναντίον του μετά την υλοποίηση της συμφωνίας για την προμήθεια των S400 από τη Ρωσία. 

AP PHOTO

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Ερντογάν - Σαράτζ κεκλεισμένων των θυρών