Ερντογάν για Κεντρικό Τραπεζίτη: «Δεν ακολουθούσε τις οδηγίες»

Ερντογάν για Κεντρικό Τραπεζίτη: «Δεν ακολουθούσε τις οδηγίες»

 

Στην παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αναφέρθηκε σήμερα ο Ταγίο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης «δεν ακολούθησε οδηγίες για τα επιτόκια και η τράπεζα δεν εκπλήρωσε σωστά τον ρόλο της».

«Πιστέψαμε πως το πρόσωπο που δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες που δίνονταν γι'' αυτό το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, αυτή τη μητέρα όλων των κακών που αποκαλείται επιτόκια, χρειαζόταν να αλλάξει», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Μουράτ Τσετίνκαγια αύξησε τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης για να αναχαιτίσει μια συναλλαγματική κρίση και τα διατήρησε φέτος στο 24%, εμποδίζοντας περαιτέρω απώλειες της τουρκικής λίρας, αλλά συμβάλλοντας παράλληλα στην ύφεση της οικονομίας.

«Θα δείτε σύντομα πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική μας στα επιτόκια, επειδή τα επιτόκια είναι η μητέρα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συχνά επικρίνει τα υψηλά επιτόκια, έχει ζητήσει επανειλημμένα χαμηλότερα επιτόκια ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο, αφού η λίρα σημείωσε πέρυσι πτώση κατά 30% με υπόβαθρο έναν αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος έπαυσε τον Μουράτ Τσετίνκαγια το Σάββατο, έναν χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του διοικητή, αντικαθιστώντας τον με τον Μουράτ Ουισάλ και τροφοδοτώντας και πάλι τις ανησυχίες για πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ