Ερντογάν για Αμπντουλχαμίντ Χαν: Θα αλλάξουν τα πράγματα αν βρεθεί φυσικό αέριο

Ερντογάν για Αμπντουλχαμίντ Χαν: Θα αλλάξουν τα πράγματα αν βρεθεί φυσικό αέριο

Τα πράγματα θα αλλάξουν εάν από τη γεώτρηση του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ανακαλυφθεί είτε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους  επιστρέφοντας από ταξίδι του από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ελπίζω ότι εάν αρχίσουν να λαμβάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα από εδώ, φυσικά, θα μας κάνει πολύ πιο χαρούμενους». είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» που έχει τη δυνατότητα να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα, είναι από τα λίγα πλοία στον κόσμο.

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε πολύ σημαντικό μήνυμα το ότι τα τρία πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το γεωτρύπανο έχουν ονομαστεί Hakan, Kutsi και Murat İlhan, ονόματα  Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Επίσης, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για συνεργασία με την Μαλαισία σε άλλες περιοχές με τα  τουρκικά γεωτρύπανα της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιο σημείο θα γίνουν γεωτρήσεις.

«Συζητήσαμε ορισμένα θέματα κατά την επίσκεψη του αξιότιμου βασιλιά της Μαλαισίας στη χώρα μας. Ένα από αυτά ήταν το θέμα της λήψης κοινού βήματος μεταξύ της Petronas και της Turkish Petroleum Corporation. Σχεδιάζουμε να εργαστούμε μαζί σε μία ή δύο περιοχές που έχουν καθοριστεί για αυτό το θέμα. Ελπίζω ότι θα κάνουμε ένα βήμα μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και την Turkish Petroleum Corporation για από τη μια πλευρά, ο Petronas από την άλλη και οι Κινέζοι από την άλλη», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την έναρξη της πρώτης γεώτρησης του Αμπντουλχαμίντ Χαν στην κοίτασμα Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκαζί Πασά ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Σε ανάρτησή του ο Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να φέρει καλά νέα στη Μεσόγειο» ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως «με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές μας» να είναι καλή η τύχη του πλοίου και η γεώτρηση να είναι αποδώσει καρπούς.