Ερντογάν: Ελπίζει για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις με Ισραήλ και ΗΑΕ

Ερντογάν: Ελπίζει για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις με Ισραήλ και ΗΑΕ

Η Τουρκία ελπίζει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο με χώρες στον Κόλπο και στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, ο Ερντογάν στο δίκτυο NTV.

"Μια νέα εποχή μπορεί να ξεκινήσει στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας με αυτή την επίσκεψη", δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Τελ Αβίβ σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου του εμπορίου φυσικού αερίου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ είναι τεταμένες υπό τον Ερντογάν, σφοδρό επικριτή της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Η ισραηλινή πλευρά δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια σχετικά τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Το Ισραήλ έχει επίσης παρουσιάσει πρόσφατα ενδείξεις για λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις με άλλες κυρίως μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή. Ο Χέρτσογκ επισκέπτεται τα ΗΑΕ την Κυριακή στην πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στη χώρα του Κόλπου.

Ο Ερντογάν επισκέπτεται τα ΗΑΕ στις 14 Φεβρουαρίου, μία επίσκεψη για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να βελτιωθεί "ο διάλογος και η συναίνεση" στην περιοχή. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ διακόπηκαν το 2017 όταν η Τουρκία πήρε το μέρος του Κατάρ καθώς περιφερειακοί παίκτες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, διέκοψαν τις σχέσεις με την Ντόχα.

Υπάρχει "θετική δυναμική" για τη βελτίωση των σχέσεων με τις "αδελφικές" χώρες του Κόλπου, είπε ο Ερντογάν. Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να βελτιώσει τις εμπορικές και να ενισχύσει τις χρηματικές ροές εν μέσω κρίσης της λίρας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με τα ΗΑΕ ύψους 4,74 δισ. δολαρίων.