Ερντογάν: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ για τις δοκιμές των S-400

Ερντογάν: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ για τις δοκιμές των S-400

Τη διεξαγωγή δοκιμών των S-400 επιβεβαίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σήμερα σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν έχουν σημασία οι ενστάσεις των ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής ο τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι δοκιμές του συστήματος αεροπορικής άμυνας  που αγόρασε η χώρα του από τη Ρωσία ήταν άκρως επιτυχημένες.

Σημειώνεται ότι  η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του ΝΑΤΟ και έχει απειλήσει  με κυρώσεις.κυρώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δοκιμές των S-400  προκάλεσε μια οργισμένη απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

Υπενθυμίζεται  ότι χτες την πραγματοποίηση δοκιμών των S-400 την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωϊ της Πέμπτης στο Bloomberg.

«Υπάρχουν έλεγχοι και έλεγχοι συστημάτων στο πλαίσιο κάθε προγράμματος προμηθειών άμυνας. Αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μέρος του προγράμματος προμηθειών και αποτελούν μια εντελώς τεχνική δραστηριότητα» εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ. 

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία, αναλόγως με τις ανάγκες της, να προχωρήσει σε εισαγωγή οπλικών συστημάτων και από τις ΗΠΑ κάνοντας αναφορά στους Patriot και το SAMP-T.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρο αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας», σημείωσε.