Ερντογάν: «Απειλή πραξικοπήματος» η προειδοποίηση των 103 απόστρατων ναυάρχων

Ερντογάν: «Απειλή πραξικοπήματος» η προειδοποίηση των 103 απόστρατων ναυάρχων

Δριμύ κατηγορώ κατά του Ερντογάν πως καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών και ισλαμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις απηύθυναν με ανακοίνωσή τους 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος έκανε λόγο για «απειλή πραξικοπήματος». Έρευνα διεξάγει η εισαγγελία της Άγκυρας για τους αποστράτους.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι 103 ναύαρχοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους πόσο σημαντική είναι η συνθήκη του Μοντρέ, ότι είναι συμπλήρωμα της Συνθήκης της Λωζάνης και λένε ότι πρέπει να αποφευχθούν πράξεις αλλά και οποιαδήποτε ρητορική για την αλλαγή της συνθήκης του Μοντρέ, για την οποία υποστηρίζουν πως επιδιώκει να καταργήσει με αφορμή την κατασκευή του νέου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης.

Το Anadolu αναφέρει ότι η έρευνα από την εισαγγελία της Άγκυρας σκοπεύει να διαπιστώσει τα κίνητρα των απόστρατων στρατιωτικών, καθώς η δημόσια δήλωσή τους έχει χαρακτηριστεί ως «απειλή πραξικοπήματος"», από την κυβέρνηση του Ερντογάν και να προσδιορίσει ποιοι άνθρωποι συνδέονται με αυτή ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες

«Η Τουρκική Δημοκρατία, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, που θα απειλούν την εθνική ασφάλεια, αν επιδιώξει αλλαγή της Συνθήκης, όπως έχει συμβεί στην ιστορία της», αναφέρουν οι απόστρατοι ναύαρχοι με την τουρκική κυβέρνηση να απαντάει σε ανακοίνωσή της «να ξέρετε τα όριά σας».

Η ανακοίνωση των αποστράτων προκάλεσε και την αντίδραση μελών της κυβέρνησης, με τους Καλίν και Οκτάϊ, Αλτούν, σε αναρτήσεις τους να διαμηνύουν προς τους απόστρατους ναυάρχους: «να γνωρίζουν ποια η θέση τους και τα όριά τους» καθώς και «καθίστε φρόνημα, γιατί θα υπάρχουν επιπτώσεις!».

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας του Προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, τόνισε πως οι εν λόγω απόστρατοι «ζουν στην παλιά Τουρκία» και πρέπει να «μείνουν εκεί που βρίσκονται», δηλαδή να μην εμπλέκονται στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μάλιστα, ο Αλτούν προειδοποίησε πως η εν λόγω διακήρυξη έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως αυτοί οι πρώην αξιωματικοί «ντροπιάζουν τη στολή τους με τις απαράδεκτες δηλώσεις τους» και πως «θυμίζουν άσχημα γεγονότα του παρελθόντος», κάνοντας εμμέσως αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι χαρακτήρισε τους ναυάρχους «οπαδούς του πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τους να «γνωρίζουν ποια η θέση τους και τα όριά τους».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, έκανΕ λόγο για «οσμή πραξικοπήματος»: «Η δήλωση μιας ομάδας απόμαχων στρατιωτικών φέρνει στο νου περιόδους χούντας και μόνο γελοία και άθλια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ας μάθουν ότι το σεπτό έθνος μας και οι εκπρόσωποί του δεν θα ανοίξουν ποτέ το δρόμο σε αυτή την νοοτροπία και τους λάτρεις της», ανέφερε ο Καλίν.

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σέντοπ είπε: «Άλλο να εκφράζεις την άποψη κι άλλο να δημοσιεύεις ανακοίνωση με χροιά πραξικοπήματος. Η Τουρκία την 15η Ιουλίου έχει θάψει τους λάτρεις πραξικοπημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη του Μοντρέ, που υπεγράφη το 1936, έδωσε στην Τουρκία τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και της επέστρεψε τη στρατικοποίησή τους.

 Διαβάστε ακόμα:

Νέα αντίδραση από 46 στρατιωτικούς για την ισλαμοποίηση των Τουρκικών Δυνάμεων