8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Ερντογάν: «Ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις που στήριξαν τον Καβαλά

Ερντογάν: «Ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις που στήριξαν τον Καβαλά
AP Images

Νέα μέτωπα φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu o πρόεδρος της Τουρκίας απέστειλε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να κηρυχθούν persona non grata 10 πρέσβεις χωρών - μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία - οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα.

Οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας είχαν εκδώσει δήλωση με την οποία ζητούσαν «δίκαιη και έγκαιρη» επίλυση της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά. Η δήλωση ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην υπόθεση Καβαλά «ρίχνουν σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της διαφάνειας».

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία.

Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκαλέσει τους 10 πρέσβεις την περασμένη Τρίτη για την, όπως ανέφερε, «ανεύθυνη» δήλωσή τους με την οποία
ζητούσαν δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή σε αποτυχημένο πραξικόπημα, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η κίνηση αυτή εξόργισε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα, οι οποίοι κατηγόρησαν τις εν λόγω χώρες για ανάμειξη στην τουρκική δικαιοσύνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η επιστολή τους ήταν «αυθαίρετη» και «απαράδεκτη».

«Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα... η τουρκική δικαιοσύνη δεν θα επηρεαστεί από τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.