Έρευνα - σοκ στις ΗΠΑ: Ολοκαύτωμα, ποιο Ολοκαύτωμα;

Έρευνα - σοκ στις ΗΠΑ: Ολοκαύτωμα, ποιο Ολοκαύτωμα;

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα δημοσκοπικής έρευνας που διενεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε νέους ηλικίας 18-39 ετών, καθώς αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει στις ιστορικές γνώσεις, ειδικά στις νέες γενιές. Σε αυτή την περίπτωση, το αντικείμενο της έρευνας είχε να κάνει με τη γενοκτονία των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία όχι μόνο είναι άγνωστη σε ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων, αλλά από πολλούς αμφισβητείται ανοιχτά!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας the Guardian, περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν άγνοια για το γεγονός ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα – που θεωρείται το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας κατά τον 20ό αιώνα. Επίσης, σχεδόν οι μισοί (48%) δεν μπορούσαν να αναφέρουν το όνομα ούτε ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης ή κάποιου γκέτο.

Παράλληλα, περίπου το ένα τέταρτο (23%) εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ολοκαύτωμα είτε αποτελεί μύθο είτε υπερβολή – ή δεν ήταν σίγουροι τι από τα δύο συμβαίνει. Υπάρχει δε και ένα 11% που θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα προκλήθηκε από τους ίδιους τους Εβραίους – με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στη Νέα Υόρκη, με 18%!

«Τα ευρήματα είναι σοκαριστικά και θλιβερά και υπογραμμίζουν γιατί υπάρχει ανάγκη να δράσουμε τώρα, όσο υπάρχουν ακόμη επιζώντες του Ολοκαυτώματος ανάμεσά μας για να διηγηθούν τις ιστορίες τους», δήλωσε ο Γίντεον Τέιλορ, πρόεδρος της εβραϊκής οργάνωσης Claims Conference, η οποία και παρήγγειλε την παραπάνω έρευνα – η οποία, μάλιστα, είναι η πρώτη που διεξάγεται σε πανεθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η επεξεργασία των απαντήσεων οδηγεί στην κατάταξη των πολιτειών με βάση τρία κριτήρια: Κατά πόσο οι νέοι που ρωτήθηκαν έχουν ακούσει σίγουρα για το Ολοκαύτωμα, εάν μπορούν να ονοματίσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκέτο και, τέλος, εάν γνωρίζουν ότι θανατώθηκαν 6 εκατ. Εβραίοι εκείνη την περίοδο.

Με βάση την κατάταξη, στις καλύτερες θέσεις βρίσκονται το Ουισκόνσιν, η Μινεσότα και η Μασαχουσέτη, όπου το ποσοστό των θετικών απαντήσεων στα τρία ερωτήματα ανήλθε σε 42%, 37% και 35% αντιστοίχως. Αντιθέτως, πάτο έπιασαν η Φλόριντα (20%), ο Μισισιπής (18%) και το Αρκάνσας (17%).

Και στη Γαλλία...

Το πρόβλημα, φυσικά, δεν αφορά αποκλειστικά τις ΗΠΑ. Για του λόγου το αληθές, σε ανάλογη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιανουάριο, το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-38 ετών που δηλώνουν άγνοια για τα 6 εκατ. των χαμένων ζωών είναι ακόμη υψηλότερο και φτάνει το 69% (αν και πολύ περισσότεροι ονομάτισαν ένα τουλάχιστον στρατόπεδο συγκέντρωσης). Μάλιστα, σε εκείνη την έρευνα αποκαλύφθηκε πως το 45% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τη συνεργασία της τότε κυβέρνησης του Βισύ με τους χιτλερικούς την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι οι μισοί Αμερικανοί νέοι απάντησαν πως έχουν δει ναζιστικά σύμβολα στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επισκέπτονται, ενώ στη Γαλλία το 30% θεωρεί ότι σήμερα στη χώρα υπάρχουν πολλοί νεοναζί.

AP Photo/LM Otero