Έρευνα: Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Γαλλία

Έρευνα: Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Γαλλία

Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους που δηλώνουν ότι ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ δήλωσαν ότι στη διάρκεια της ζωής τους έχουν πέσει θύμα επίθεσης στη Γαλλία, σύμφωνα με έρευνα.

Συνολικά το 22% των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ έχει πέσει θύμα σωματικής επίθεσης ομοφοβικού χαρακτήρα (χτυπήματα, χαστούκια …),σύμφωνα με την έκθεση αυτή του Ifop, η οποία αποκαλύπτει «σημαντική αύξηση» κατά πέντε μονάδες των επιθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2018.

Στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ο αριθμός των θυμάτων σωματικών επιθέσεων διπλασιάστηκε μεταξύ του Ιουνίου του 2018 (3%) και του Απριλίου του 2019 (7%), με το 60% των θυμάτων να παραδέχεται ότι έχει σκεφθεί την αυτοκτονία στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Συνολικά περισσότεροι από ένας στους δύο (55%) δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύμα ομοφοβικής επίθεσης στη διάρκεια της ζωής τους.

Η τάση παραμένει σταθερή σε ό,τι αφορά τις προσβολές (29%, αύξηση μίας μονάδας σε σχέση με πέρυσι), την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων (21%) και τα σεξουαλικής φύσης αγγίγματα (22%, μείωση δύο μονάδων).

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο δράστης είναι άνδρας (78%) ηλικίας κάτω των 30 ετών (75%), που ενεργεί παρουσία μίας ομάδας (61%), αν και λίγα θύματα καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί επίθεση από πολλά πρόσωπα ταυτόχρονα (21%).

Ωστόσο πολλά λίγα θύματα καταγγέλλουν την επίθεση στην αστυνομία (27%), υποβάλουν μήνυση (20%), είτε αναζητούν βοήθεια από μια ένωση ΛΟΑΤΚΙ (19%).

Αυτό το «ομοφοβικό περιβάλλον» οδηγεί πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να υιοθετούν «τη στρατηγική της διακριτικής παρουσίας», αποφεύγοντας για παράδειγμα να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους (62%) ή να φιλιούνται δημοσίως (63%) καθώς και «στρατηγικές αποφυγής», αποφεύγοντας να πάνε σε κάποιες συνοικίες (37%) ή να επιστρέψουν σπίτι μόνοι τους (33%), αναφέρει το Ifop.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες πριν την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας στις 17 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ