Επίθεση Σαλβίνι και Λεπέν κατά Ε.Ε. - Διαβεβαίωση ότι «η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ»

Επίθεση Σαλβίνι και Λεπέν κατά Ε.Ε. - Διαβεβαίωση ότι «η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ»

O Ματέο Σαλβίνι υποδέχθηκε σήμερα στη Ρώμη την αρχηγό του Γαλλικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και οι δύο πιο γνωστοί ηγέτες της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη σύμπνοιά τους στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που υποστηρίζουν την πολιτική των κλειστών συνόρων. 

Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία εκδήλωσης που διοργάνωσε η ιταλική εργατική ομοσπονδία UGL, η οποία διατηρεί στενούς και οργανικούς δεσμούς με την Λίγκα του Βορρά. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο ηγέτης της Λίγκας και υπουργός Εσωτερικών, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρούς της Ευρώπης». Τόνισε, επίσης, ότι περιμένει από την Ε.Ε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας «γιατί βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από στήριξη και αξιοπρέπεια», ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει δεν πρόκειτραι να κάνουν πίσω από το προσχέδιο που έχουν καταθέσει. 

Ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά τόνισε ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές σηματοδοτούν ουσιαστικά «το τέλος ενός δρόμου προς μια επανάσταση που αναπόφευκτα αφορά όλη την Ευρώπη». Παράλληλα, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL 102,5, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη. «Τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, με ευρώ στις τσέπες τους. Η έξοδος από το ευρώ δεν βρίσκεται στην ατζέντα -ούτε σήμερα, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Λεπέν, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι «η ΕΕ καταπάτησε τις αξίες της αλληλεγγύης: Βρισκόμαστε τώρα σε μια ιστορική συγκυρία, ενώ τον Μάιο θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε μια Ένωση με νέες αξίες κατά της παγκοσμιοποίησης».

Παράλληλα, η αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος της Γαλλίας υποστήριξε ότι δεν πολεμά με τον Σαλβίνι κατά της Ευρώπης, αλλά «κατά της ΕΕ, που έχει μετατραπεί σε ένα απολυταρχικό σύστημα». Στόχος τους είναι, όπως είπε, η νίκη στις ευρωεκλογές και η συνεργασία για μια «Ευρώπη των εθνών», που θα δώσει πίσω στο λαό την εξουσία που του έχει αφαιρέσει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

ΑP Photo