Επίθεση Ρωσίας κατά ΗΠΑ για παρεμβάσεις στα Σκόπια - Ανεπαρκής η Συμφωνία

Επίθεση Ρωσίας κατά ΗΠΑ για παρεμβάσεις στα Σκόπια - Ανεπαρκής η Συμφωνία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, επικρίνει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την πολιτική τους στάση στην πΓΔΜ καθώς τονίζει πως η Ουάσινγκτον με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της προσπαθεί να νομιμοποίησει την «ανεπαρκή» Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξαπολύει επίθεση στις ΗΠΑ με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλλιβαν στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, όταν υποστήριξε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ότι η Ρωσία εμποδίζει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Θα θέλαμε να επαναφέρουμε τον Αμερικανό αξιωματούχο στην πραγματικότητα. Πρώτον, "την σαφή βούληση" των "Μακεδόνων πολιτών" ανέδειξε η αποτυχημένη έκβαση του δημοψηφίσματος στην βαλκανική δημοκρατία στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο έδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε την επιβαλλόμενη ένταξη τους στις ευρωατλαντικές δομές, με αντάλλαγμα την αλλαγή της κρατικής ονομασίας και την απάρνηση των εθνικών τους συμφερόντων», αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. 

«Δεύτερον, σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση είναι πολύ γνωστό ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν παρών στο κτίριο της Βουλής της πΓΔΜ για να διασφαλιστούν τα αναγκαία αποτελέσματα και χρησιμοποιήθηκαν βρώμικοι χειρισμοί, εξαγορά και εκβιασμοί βουλευτών», συμπληρώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ. 

«Εκτός των άλλων, όχι Ρώσοι, αλλά επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ διαδέχονταν ο ένας τον άλλον με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν ένα πακέτο συνταγματικών τροπολογιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017», καταλήγει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.