7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Επιστημονική ανακάλυψη: Ρώσοι ερευνητές «γύρισαν πίσω» τον χρόνο

Επιστημονική ανακάλυψη: Ρώσοι ερευνητές «γύρισαν πίσω» τον χρόνο

Για κλάσματα του δευτερολέπτου και με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου αναστροφής του χρόνου ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (ΜΙΡΤ), καθώς και συνάδελφοί τους από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, κατάφεραν να επιστρέψουν την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή στο παρελθόν. Εν ολίγοις, ανέστρεψαν το «βέλος του χρόνου» που υποτίθεται πως κινείται μόνο προς το μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports" οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκόρντεϊ Λεσόβικ, του ΜΙΡΤ, υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα που υπάρχει για ένα ηλεκτρόνιο στον διαστρικό χώρο να ταξιδέψει αυθόρμητα πίσω στον χρόνο.

«Είναι μία από τις εργασίες μας σχετικά με την πιθανότητα να παραβιαστεί ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Ο νόμος αυτός σχετίζεται στενά με την έννοια του βέλους του χρόνου που δείχνει προς μία μόνο κατεύθυνση: από το παρελθόν προς το μέλλον», δήλωσε ο δρ. Λεσόβικ. «Δημιουργήσαμε τεχνητά μια κατάσταση που εξελίσσεται προς μια κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι σε έναν κβαντικό υπολογιστή της ΙΒΜ ήταν δυνατό να αναστραφεί αυθόρμητα η εξέλιξη μιας κβαντικής κατάστασης και να κινηθεί προς το παρελθόν αντί προς το μέλλον. Με ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού τροποποίησαν την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή, έτσι ώστε αυτή να εξελίσσεται προς τα πίσω, δηλαδή από το χάος προς την τάξη (το αντίθετο του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ