8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Επίσημο αίτημα από τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επίσημο αίτημα από τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Shutterstock

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας. Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.

Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς η Σουηδία εγκαταλείψει μία πρακτική αποφυγής στρατιωτικών συμμαχιών που ξεπερνά τα 200 χρόνια.

«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Μ. Άντερσον μετά τη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Πράσινο φως από τους Σοσιαλδημοκράτες

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας είχε ανακοινώσει χθες Κυριακή την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στη δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

Υπενθυμίζεται ότι και η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ο πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ουδέτερη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Η Σουηδία, όπως η Φινλανδία, παρέμεινε ουδέτερη σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ έγιναν πιο στενές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειξαν δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.