Ντ. Τραμπ: Επιμένει στην ενεργοποίηση στρατού και επιτίθεται σε κυβερνήτες

Ντ. Τραμπ: Επιμένει στην ενεργοποίηση στρατού και επιτίθεται σε κυβερνήτες

Νέες αποδοκιμασίες κατά κυβερνητών εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικρίνοντας την άρνησή τους να δεχθούν την αποστολή στρατευμάτων για την καταστολή των ταραχών, εν μέσω του κλοιού διαδηλώσεων που συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τραμπ αποδοκίμασε τους αξιωματούχους της Νέας Υόρκης που δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες χτες (τέσσερις στο Σεντ Λούις και ένας στο Λας Βέγκας), σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των διαδηλωτών.

«Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο twitter, αναφερόμενος στους αξιωματούχους της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, πάντως, «εσωτερικό» μέτωπο έχει ανοίξει στην Νέα Υόρκη με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να αφήνει αιχμές για τον επίσης δημοκρατικό Δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάζιο. Από την μέρα που οι διαδηλωτές έχουν βγει στους  δρόμους της Νέας Υόρκης μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ έχουν συλληφθεί περίπου 700 πολίτες.

Ωστόσο, χτες ομάδες διαδηλωτών αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και λεηλάτησαν καταστήματα στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας τη δημοτική αρχή να ανακοινώσει την παράταση του μέτρου της στην πόλη της Νέας Υόρκης για την υπόλοιπη εβδομάδα. 

Από την πλευρά του, ο Κουόμο τόνισε ότι το τμήμα αστυνομίας της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ με 38.000 μονάδες, λέγοντας για τον δήμαρχο Ντε Μπλάζιο ότι «πιστεύω πως έχει υποτιμήσει το μέγεθος εύρος του προβλήματος. Πιστεύω ότι υποτιμά τη διάρκειά του και δεν νομίζω ότι έχει χρησιμοποιηθεί αρκετή αστυνομία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Πάντως, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο αναγνώρισε σήμερα ότι η επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ χθες απέτυχε να αποτρέψει την εγκληματική βία και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 8 το βράδυ, από την Τρίτη, ενώ θα διαρκέσει και την υπόλοιπη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της εθνοφρουράς, στρατηγός Τζόσεφ Λενγκιέλ, δήλωσε ότι η βία περιορίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, παρόλο που ο όγκος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας διατηρήθηκε ή και αυξήθηκε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κανένα μέλος της εθνοφρουράς δεν τραυματίστηκε την περασμένη νύχτα.

«Έχω κάνει τα περισσότερα για τους μαύρους μετά τον Αβραάμ Λίνκολν»

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  δήλωσε σήμερα ότι έχει κάνει τα περισσότερα για την μαύρη κοινότητα ως πρόεδρος μετά τον Αβραάμ Λίνκολν.

«Η κυβέρνηση μου έχει κάνει τα περισσότερα από οποιονδήποτε πρόεδρο για τη μαύρη κοινότητα από την εποχή του Αβράαμ Λίνκολν», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, απαριθμώντας τις διάφορες σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του και κάνοντας λόγο για τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας, εγκληματικότητας και φτώχειας της ιστορίας για τους Αφροαμερικανούς των ΗΠΑ. Επίσης, πρόσθεσε ότι «τα καλύτερα έρχονται» για την αφροαμερικάνικη κοινότητα των ΗΠΑ.

Ένταλμα σύλληψης για έξι αστυνομικούς στην Ατλάντα

Ο εισαγγελέας της κομητείας Φάλτον στην Ατλάντα, Πολ Χάουαρντ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος έξι αξιωματικών της αστυνομίας, οι οποίοι έκαναν κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια της σύλληψης δύο μαθητών κολεγίων το βράδυ του Σαββάτου.

Την ίδια ώρα, η Δήμαρχος της Ουάσιγκτον, η Μίριελ Μπάουζερ αντέδρασε στη βία των ανδρών της Εθνοφρουράς χτες εναντίον διαδηλωτών. «Σοκαριστήκαμε και εξοργιστήκαμε όταν είδαμε ανθρώπους που δεν παραβίαζαν το νόμο και δεν φαίνονταν να επιτίθενται, να δέχονται επίθεση από ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής της τάξης που να ανοίξουν τον δρόμο για τον πρόεδρο», δήλωσε.