Επιμένει στα fake news για τον Έβρο ο Μ. Τσαβούσογλου

Επιμένει στα fake news για τον Έβρο ο Μ. Τσαβούσογλου

Στα fake news για την κατάσταση στον Έβρο επέμεινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού σε άρθρο του στους Financial Times επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι «οι ελληνικές δυνάμεις ρίχνουν δακρυγόνα και πυροβολούν τους ανθρώπους στα σύνορα».

Στο άρθρο του, με τίτλο: «Η αδράνεια της ΕΕ για τους Σύριους πρόσφυγες είναι ένα στίγμα για την ανθρώπινη συνείδηση», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για «φρενήρη υποστήριξη» προς την Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει «μέλος [σ.σ.: της ΕΕ] που παρανομεί». 

Ο κ. Τσαβούσογλου ζητάει από την Ε.Ε. να συνομιλήσει απευθείας με την Άγκυρα, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ζητάει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ,

«Η ΕΕ προοριζόταν να είναι μια παγκόσμια δύναμη που θα αποτελούσε φάρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό της τάξης που βασίζεται στους διεθνείς κανόνες. Αλλά εάν δεν γίνει κάτι για τη μεταχείριση των προσφύγων από την Ελλάδα και τη φρενήρη υποστήριξη που εξακολουθεί να λαμβάνει από την ΕΕ, ο ισχυρισμός αυτός θα καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ..

 Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει «να προστατεύει μόνη της τα σύνορα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης» για να προσθέσει σε άλλο σημείο του άρθρου του: «Το κτίσιμο φρουρίων δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να τρέχουν για τη ζωή τους. Η αλληλεγγύη με ένα μέλος της ΕΕ που παρανομεί, την Ελλάδα, δεν μπορεί επίσης να είναι υγιής πολιτική. Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Εάν η ΕΕ προσπαθεί πραγματικά να είναι μια γεωπολιτική ένωση, έτσι θα μπορούσε να γίνει».
.