Επικρίσεις του ΥΠΕΞ Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επικρίσεις του ΥΠΕΞ Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επέκρινε χθες Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διότι εμφανίζεται ανίκανο να αναλάβει δράση και να βρει λύσεις σε ένοπλες συρράξεις, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

«Το τρέχον διάστημα, έχουμε μια κατάσταση στην οποία [κράτη] μέλη μπλοκάρουν το ένα το άλλο όσον αφορά σοβαρές κρίσεις», σημείωσε ο Μάας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συρράξεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται να γίνει ηγετικός παράγοντας της διεθνούς πολιτικής σε ζητήματα όπως η Λιβύη και η Υεμένη και επίσης σε άλλες κρίσεις, όπως αυτή της Συρίας», έκρινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μάας πρόσθεσε πως οι πάντες πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί ώστε «η διεθνής κοινότητα να μην περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή καθώς ο αριθμός των πολέμων σε όλο τον κόσμο αυξάνεται».

Η Γερμανία άρχισε τη διετή θητεία της ως κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ τον Ιανουάριο.

Τα κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας, έχουν εμποδίσει το τελευταίο διάστημα σχέδια αποφάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάληψη δράσης, με τη Ρωσία και την Κίνα να εναντιώνονται σε κείμενα που καταρτίστηκαν ιδίως από τις δυτικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο Μάας μετά τη Νέα Υόρκη αναμένεται στο Τορόντο όπου θα συναντηθεί με την καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη «Συμμαχία για την Πολυμερή Συνεργασία». Το σχέδιο αυτό έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Ο τελικός σταθμός της περιοδείας του Μάας θα είναι το Ποντ Ίνλετ, καναδική πόλη στην Αρκτική, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με μέλη της κοινότητας των αυτοχθόνων Ινουίτ για να συζητήσει μαζί τους τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.